Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză
Ingrediente:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 ianuarie 2015, 10:00
1 kg cartofi
1 ceapă
1 morcov (cca 100 gr)
1 felie țelina (cca 50 gr)
1 păstârnac (sau rădăcină de pătrunjel; cca 50 gr)
600 ml zeamă de varză (moare)
150 gr kaizer (sau costiță afumată)
1 lingură făină albă
1 linguriță boia dulce
2- 3 fire pătrunjel și leuștean
2 linguri ulei
sare, piper
Porții: 5- 6
Preparare:
Se toacă ceapa mărunt. Se dau pe răzătoare zarzavaturile (morcov, țelină, păstârnac). Se călesc toate acestea în uleiul încins până se înmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adaugă 5 căni de apă și se fierbe 10 minute.
În acest timp se curăță cartofii și se taie cuburi. Se adaugă în supă împreună cu puțin piper. Se aduce la fierbere.
Kaizerul se taie felii și se pune la prăjit într- o tigaie fără grăsime. Se prăjeste, la început la foc mic, pâna e rumen și își lasă grăsimea în tigaie. Se înclină tigaia să se scurgă grăsimea într- o parte, iar kaizerul se scoate din tigaie și se pune direct în supă, peste cartofii care fierb.
Zeama de varză se pune la fiert într- o crăticioară. Se lasă să dea 2- 3 clocote.
Se adaugă făina și boiaua în grăsimea rămasă de la kaizer și se amestecă până devine ca o pastă. Se adaugă treptat 3 polonice din supa fierbinte peste făină și se amestecă până e ca un sos.
Când cartofii sunt fierți se toarnă rântașul în supă și se amestecă ca să se dizolve. Se mai fierb împreună 2- 3 minute.
Se adaugă treptat zeama de varză fierbinte, până ciorba e acră după gustul vostru. Se drege ciorba de sare, dacă e cazul.
Se adaugă verdețurile tocate și se stinge focul. Se lasă să stea acoperită cu capac măcar 30 minute, apoi se poate servi.
Poftă bună!
e-retete.ro