Francul elvețian dezbătut în Parlament
Situaţia creată de valorizarea francului elveţian, o dată cu decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de liberalizare a cursului, a fost miercuri subiect central în discuţiile din Parlamentul României.
Articol editat de Andreea Leonid, 21 ianuarie 2015, 20:39
Legislativul caută soluţii care să vină în sprijinul celor peste 75.000 de români care au credite în această monedă şi trebuie acum să plătească rate mult mai mari. Deputaţii din Comisia pentru buget- finanţe i- au chemat la dialog pe reprezentanţii mediului bancar, inclusiv de la BNR, dar şi pe cei ai clienţilor cu credite în franci elveţieni.
Una dintre propuneri vizează conversia în lei a creditelor la un curs mai apropiat ce cel la care marea majoritate a contractelor au fost încheiate. Practic, valoarea statbilită astfel ar fi puţin peste 3 lei, mult mai scăzută decât cea la care este cotat francul în aceste zile. Cursul de referinţă anunţat azi de BNR este 4,50 lei, un nou record. Bancherii atrag atenţia, însă, că un act normativ care să le impună acest lucru ar fi incorect, ba chiar ar aduce unele bănci aproape de faliment.
Reprezentanţii mediului bancar consideră drept cea mai bună soluţie discuţiile cu clienţii, în cazul fiecărui credit în parte. Ei admit că este şi de datoria băncilor să găsească o rezolvare acestei situaţii, dar găsesc firesc ca riscurile să fie asumate şi de cei care au luat împrumuturile.
Criza generată de valorizarea francului elveţian a mai adus în discuţie o posibilă modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, care permite prelungirea perioadei de rambursare a creditelor, dar a readus în atenţie şi mai vechea propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a desemnat o subcomisie care să elaboreze în următoarele zile un proiect de lege în acest sens. Insolvenţa ar însemna ca o persoană care nu- şi mai poate plăti creditele să fie ajutată să- şi eşaloneze datoria, fără să se ajungă la executare silită.
RADOR