Implicarea băncilor în criza francului
Unii specialişti consideră că nu ar fi bine ca Banca Naţională a României să intervină în modul de derulare a contractelor de credit în franci elveţieni. Profesorul universitar de finanţe Dan Armeanu a subliniat, la Radio România Actualităţi, că rolul BNR este de a asigura un cadru propice pentru ca băncile şi clienţii lor să ajungă la soluţii acceptabile pentru ambele părţi:
Articol editat de Camelia Velțan, 21 ianuarie 2015, 16:46
Din punctul meu de vedere, BNR nu trebuie şi nu cred că e bine să intervină într-o problemă care priveşte contractele de creditare dintre două entităţi private. Cred că soluţia deja s-a conturat în momentul în care unele bănci deja au ajuns la nişte soluţii foarte bune pentru rezolvarea situaţiei. (Profesor universitar, Dan Armeanu )
Două bănci au propus, deja, unele variante de reducere a costurilor pentru clienţii lor, cum ar fi îngheţarea cursului valutar la nivelul de la sfârşitul anului trecut sau micşorarea dobânzii.
Potrivit BNR, aproximativ 75.000 de români au împrumuturi în franci elveţieni. Şi în alte ţări autorităţile caută soluţii la această problemă. În Polonia, Guvernul a cerut o anchetă privind ofertele de împrumut, iar Banca Centrală a solicitat măsuri excepţionale. De asemenea, în Croaţia, Executivul a propus îngheţarea ratei de schimb timp de un an.
Radio România Actualităţi