Medic rezident România
Articol editat de , 21 ianuarie 2015, 14:28 / actualizat: 22 ianuarie 2015, 14:03
Medicrezidentromania.wordpress.com e blogul pe care Gabriela Profir a adresat preşedintelui ţării o scrisoare privind situaţia medicilor rezidenţi. Scrisoarea nu a rămas fără ecouri.
Gabriela Profir, medic rezident în Bucureşti, a postat în data de 15 ianuarie, pe blogul personal, o mărturie în care denunţă veniturile inacceptabil de mici ale colegilor ei şi presiunea socială căreia trebuie să îi facă faţă.
Un medic rezident la Cluj în ultimul an (care a decis să se reprofileze) ne-a confirmat tabloul: salariile mici, lipsa materialelor şi, mai ales, lipsa pespectivelor de angajare ar fi principalel probleme cu care se confruntă medicii rezidenţi, care supravieţuiesc în multe cazuri doar cu sprijinul familiilor.
Pentru medicii care nu îşi părăsesc meseria – sau ţara – se impun măsuri sprijinite de toate forţele politice, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Reacţionând la scrisoarea Gabrielei Profir, COPAC a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze un Pact Naţional pentru Sănătate, după modelul celui pentru Apărare. Preşedintele coaliţiei, Radu Gănescu, consideră că, la fel ca în domeniul Apărării, situaţia din Sănătate a ajuns delicată.
„Fiecare persoană care a venit şi a condus sistemul sanitar a avut propriile idei, sau propriul proiect /…/ Toată lumea ştie că medicii pleacă dincolo, că nu avem suficienţi medici, că banii sunt puţini în sistemul sanitar, că pacienţii sunt nemulţumiţi, dar niciodată nu am reuşit să ne punem toţi la aceeaşi masă, să discutăm, să ne punem de acord şi să găsim soluţii. Cred că ar fi cazul să se facă un pact naţional, şi cred că domnul preşedinte ar avea puterea şi ar fi cel mai îndreptăţit să facă acest lucru. Ştim că sunt foarte multe probleme. Dar lucrurile pot fi rezolvate şi treptat, pas cu pas, atâta timp cât toată lumea e de acord şi atâta timp cât toată lumea contribuie şi colaborează la acest pact.”
Bugetul pentru sănătate în România a scăzut şi în acest an, situându-se la patru la suta din PIB. Şase la sută din PIB alocă sănătăţii majoritatea ţărilor europene.
Ioana Bindea