Oameni de poveste : arhitectul Şerban Ţigănaş
Orice casă are o poveste. Orice clădire este in primul rând rezultatul imaginaţiei celui care a proiectat- o. O persoană plină de imaginaţie , materializată în construcţii , este şi personajul poveştii de astăzi.
Arhitectul clujean Şerban Ţigănaş se poate mândri cu multe realizări, multe dintre ele devenind la rîndul lor mîndria oraşelor în care au fost construite. Sala Polivalenta din Cluj, stadionul Cluj Arena, clădirile unor intreprinderi precum Bosch sau Emerson sau clădiri de birouri sunt oar cîteva dintre realizările echipei conduse de arhitectul clujean, cunoscute de toată lumea.
Serban Ţigănaş a ştiut de la bun inceput că va deveni arhitect, nu au existat dubii in a-şi alege meseria. Decizia a luat- o devreme, undeva pe la 14 ani
Articol editat de dan.izvoreanu, 22 ianuarie 2015, 07:00
„Aş putea spune că totul m-a condus către decizia asta : educaţia, interesele personale, abilităţile, talentele, familia, părinţii mei fiind constructori, vacanţele petrecute cu bunicul , pictura alături de el, interesul pentru geometrie, totul.”
Deşi au trecut foarte mulţi ani de atunci, i- a rămas viu în memorie primul proiect materializat , în calitate de arhitect. Primul proiect a fost dealtfel şi prima lecţie. Nu tot ce e desenat ajunge sa fie pus în practică.
„Un prim proiect făcut pe cont propriu era casa pentru o familie şi care a ieşit cu totul altfel decât le- am propus eu. A fost un mare şoc pentru mine, deoarece au venit foarte mulţi după aceea care şi- au adus aportul şi rezultatul a fost un esperanto. Am învăţat faptul că dacă eşti arhitect, trebuie să încerci să îţi duci proiectul până la capăt.„
Şerban Ţigănaş locuieşte de mulţi ani în oraşul de pe Someş, astfel încât a ajuns să îl studieze, stradă cu stradă, clădire cu cladire, colţ cu colţ şi a ajuns în cele din urmă sa îl iubească, Îl consideră dealtfel unul dintre cele mai frumoase oraşe din Romania.
„Trăind în Cluj am trecut prin a descoperi case. La un moment dat eram fascinat, şi asta în copilărie, de stratul gotic, după aceea am fost captivat de baroc, pentru ca acum în perioada mai recentă să fiu interesat nu de o casă ăn sine ci de spaţiul public. Îmi place de exemplu Casa Radio, este pe lista de preferinţe,pentru că are un aer care s- a conservat. Din centrul istoric aş menţiona o clădire în suferinţă , mă refer la fostul hotel Continental şi o menţionez nu pentru că mi- ar plăcea cel mai mult, ci pentru că este una dintre clădirile foarte valoroase din Cluj. Sunt de asemenea fascinat de strada Kogălniceanu, care încă din copilărie era clar favorita mea.”
Arhitectura este mai mult decât o meserie pentru Şerban Ţigănaş, este o pasiune. Nu însă şi singura pasiune.
„După perioada cu peşterile a urmat perioada cu munţii. Pe munţi mai merg , mai ales iarna la schi, însă sunt atras şi de mare. Îmi place foarte mult muzica, există o legătură indisolubilă între muzică şi arhitectură . De asemenea îmi place foarte mult sportul, care este o geometrie foarte umană şi extrem de frumoasă.”
Şerban Ţigănaş crede că aspectul unui oraş este oglinda oamenilor care locuiesc în el. Cu cât oamenii sunt mai dinamici şi mai plini de viaţă, cu atât oraşul este mai frumos, mai viu şi mai luminos.
„Oraşele arată foarte mult ca oamenii lor. La ora actuală datorită oamenilor, Clujul este în topul oraşelor celor mai frumoase.”
Dan Izvoreanu