Pantofăreasa din Satu Mare
De peste 20 de ani, sătmăreanca Florica Cioară îşi petrece o mare parte din zi în atelierul de reparat încălţăminte deschis în zona centrală a oraşului.
Articol editat de , 22 ianuarie 2015, 10:20 / actualizat: 22 ianuarie 2015, 11:56
Atelierul a fost înfiinţat în anul 1982, iar după zece ani s-a transformat în afacere privată, condusă o bună perioadă de soţul Floricăi. După ce acesta s-a îmbolnăvit, femeia a preluat controlul şi alături de singurul angajat pe care îl are, repară încălţămintea adusă de clienţi. Nu e prea rentabil, dar se poate trăi din asta, spune Florica Cioară.
„Prea rentabil nu e, dar se poate trăi din munca asta. Depinde sezon, vara e mai greu, iarna clienţii sunt mai mulţi.”(Florica Cioară)
Ţinând cont de capriciile modei, femeile trec mai des pe la atelierul de încălţăminte. Dar şi pensionarii pentru care o pereche de pantofi reparată e mai ieftină decât una nouă.
„Femeile vin mai des, că încălţămintea e mai sensibilă, tocurile mai subţiri. Vin şi pensionarii, că nu-şi permit să-şi cumpere prea des pantofi noi, dar şi tinerii, care nu vor să arunce o pereche de încălţăminte care a costat 400 de lei.” (Florica Cioară)
„În atelierul Floricăi Cioară intră zilnic cel puţin 10-15 clienţi, unii fideli, alţii doar de ocazie. Nu vin prea des, pentru că am doar salariul minim, deci nu-mi permit să cumpăr pantofi scumpi. Prefer să cumpăr pantofi ieftini, pe care îi schimb cu alţii când se strică.” (o clientă)
Pe Florica Cioară nu o deranjează că e singura femeie pantofar din oraş. Supărarea ei vine din altă parte: cei calificaţi în această meserie sunt tot mai puţini.
Stela Tudor