România…interesantă
România este o ţară plină de surprize, cu un folclor bogat, cu locuri încântătoare, care lasă o impresie deosebită în mintea călătorilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 ianuarie 2015, 18:00 / actualizat: 22 ianuarie 2015, 19:44
România are unul dintre cele mai vesele cimitire din lume-Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori, cu nuanţe umoristice, persoanele respective. Ineditul acestui cimitir este diferenţierea faţă de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. În anul 1935, la sugestia preotului greco- catolic Grigore Riţiu, care era şi profesor de română şi latină, Stan Ioan Pătraş a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lată, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică şi o atracţie turistică.
Inventatorii români au schimbat lumea- România a dat naştere unor personalităţi care şi- au pus puternic amprenta în evoluţia acestei lumi. Printre aceştia merită amintiţi: Nicolae Constantin Paulescu– descoperitorul insulinei, Eugen Pavel– inventatorul Hyper CD-ROM- ului, Aurel Perşu– primul inginer auto care a realizat o maşină ale cărei roţi se găsesc în interior pentru o aerodinamicitate mai mare, Petrache Poenaru– inventatorul stiloului, Emil Racoviţă– fondatorul biospeologiei (ştiinţă care se ocupă cu studiul organismelor vii din peşteri) şi mulţi alţii. Mai mult, inginerii români şi- au adus contribuţia la dezvoltarea aeronauticii. Henri Coandă, Traian Vuia şi Aurel Vlaicu au fost consideraţi pionieri ai aviaţiei.
România are şapte site- uri declarate patrimonii UNESCO. Acestea includ Delta Dunării, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighişoara, bisericile de lemn din Maramureş şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.
În România se găseşte singurul muzeu de aur din Europa. Muzeul Aurului este situat în micul oraş Brad şi este unic în Europa, fiind fondat acum 100 de ani. Galeria conţine o colecţie impresionantă de aproape 2000 de exponate din aur din toate colţurile lumii. Cel mai valoros exponat este reprezentat de aurul pur- identic cu cel găsit în minele din Munţii Metaliferi.
România se mândreşte cu cea mai mare clădire administrativă, construită sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu, Palatul Parlamentului din Bucureşti- cunoscut ca şi Casa Poporului– este clădirea cea mai mare, mai grea şi mai costistoare din întreaga lume care deserveşte administrativ o ţară.
Moneda naţională a României este leul- Mai există doar două state care folosesc o monedă a cărei semnificaţie în limba engleză înseamnă leu (animal) – Moldova şi Bulgaria (conform wikipedia).
România are cea mai bine prezervată Deltă din Europa- Deşi ca mărime se află pe locul 2 în Europa după Depresiunea Caspică, Delta Dunării reprezintă cea mai bine prezervată deltă din Europa, aici găsindu- se nu mai puţin de 23 de ecosisteme naturale ce oferă o floră şi o faună unică. Cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa se găseşte în România. Cea mai mare rocă sculptată din Europa se află în România şi reprezintă statuia lui Decebal- Undeva de-a lungul Dunării, în apropierea oraşului Orşova, se găseşte cea mai înaltă statuie sculptată în piată, cu o înălţime de 55 de metri, reprezentându-l pe Decebal, ultimul conducator al Daciei. Statuia este vizibilă doar de pe Dunăre. În România se află primul oraş cu iluminare stradală din Europa- Timişoara- în anul 1884.
RADOR