Ascultă Radio România Cluj Live

Uleiurile potrivite pentru prăjit

Nu toate tipurile de ulei sunt potrivite pentru prăjit.

Uleiurile potrivite pentru prăjit

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 ianuarie 2015, 06:00

Este recomandabil să folosim pentru prăjit anumite uleiuri care să fie potrivite pentru temperaturile înalte. Dacă discutăm despre o dietă sănătoasă, ar trebui să excludem din start preparatele prăjite. Însă dacă nu putem renunţa la aceste preparate, căutăm varianta cea mai sigură.

În acest caz, trebuie să ţinem cont, în primul rând, de punctul de ardere (punctul de fum) al uleiului. Aceasta este temperatura de la care grăsimile nesaturate din ulei încep să se descompună şi să se transforme în grăsimi trans, iar după această temperatură uleiul va începe să scoată fum şi să producă unii compuşi cancerigeni.

O regulă bună de reţinut este că un ulei cu cât este mai rafinat, cu atât va avea un punct de ardere mai ridicat. Pentru prăjire trebuie folosit un ulei cu un punct de ardere cât mai ridicat. Prăjirea presupune temperaturi mari, astfel încât alimentele să se gătească rapid şi să absoarbă mai puţin ulei în timpul acestui proces.

Uleiul de floarea- soarelui are cel mai ridicat punct de ardere, dar la fel de bune pot fi uleiul de palmier sau rapiţă.

Într- un regim de viaţă sănătos trebuie să ţinem cont de grăsimile pe care le consumăm. Este recomandabil ca grăsimile saturate şi grăsimile trans, considerate grăsimi rele care favorizează creşterea colesterolului în sânge, să fie cât mai puţine. În uleiurile pentru gătit se găsesc grăsimi bune (mono şi polinesaturate), dar prin gătire şi prăjire acestea se pot transforma în grăsimi saturate, nerecomandate.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate