Uleiurile potrivite pentru prăjit
Nu toate tipurile de ulei sunt potrivite pentru prăjit.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 ianuarie 2015, 06:00
Este recomandabil să folosim pentru prăjit anumite uleiuri care să fie potrivite pentru temperaturile înalte. Dacă discutăm despre o dietă sănătoasă, ar trebui să excludem din start preparatele prăjite. Însă dacă nu putem renunţa la aceste preparate, căutăm varianta cea mai sigură.
În acest caz, trebuie să ţinem cont, în primul rând, de punctul de ardere (punctul de fum) al uleiului. Aceasta este temperatura de la care grăsimile nesaturate din ulei încep să se descompună şi să se transforme în grăsimi trans, iar după această temperatură uleiul va începe să scoată fum şi să producă unii compuşi cancerigeni.
O regulă bună de reţinut este că un ulei cu cât este mai rafinat, cu atât va avea un punct de ardere mai ridicat. Pentru prăjire trebuie folosit un ulei cu un punct de ardere cât mai ridicat. Prăjirea presupune temperaturi mari, astfel încât alimentele să se gătească rapid şi să absoarbă mai puţin ulei în timpul acestui proces.
Uleiul de floarea- soarelui are cel mai ridicat punct de ardere, dar la fel de bune pot fi uleiul de palmier sau rapiţă.
Într- un regim de viaţă sănătos trebuie să ţinem cont de grăsimile pe care le consumăm. Este recomandabil ca grăsimile saturate şi grăsimile trans, considerate grăsimi rele care favorizează creşterea colesterolului în sânge, să fie cât mai puţine. În uleiurile pentru gătit se găsesc grăsimi bune (mono şi polinesaturate), dar prin gătire şi prăjire acestea se pot transforma în grăsimi saturate, nerecomandate.
RADOR