Ceaun cu guiaş în Sălaj
Guiaş şi fasole cu ciolan afumat, acestea sunt surprizele pregătite sâmbătă, 24 Ianuarie, de tinerii de pe Valea Crasnei şi Valea Barcăului pentru a marca aşa cum se cuvine Ziua de 24 ianuarie.
Articol editat de Carmen Sas, 24 ianuarie 2015, 11:57
După ce Hora Unirii a fost învârtită, tinerii s-au apucat de făcut focul şi de pus unsoare în ceaunul special pregătit pentru aceasta ocazie. Fasolea a fost lăsată în apa rece încă de aseară, iar cartofii sunt gata curăţaţi. Va fi nevoie de cel puţin 3 ceasuri până când guiaşul va da în clocot, iar ciolanul afumat se va pătrunde. Între timp, ceapa va fi porţionată şi bătută bine în ştergar.
La final nu va scăpa de o baie de ulei cu sare, urmând să ajungă în blid. Seara se va încheia lângă o masă plină cu guiaş şi fasole cu ciolan.
Poftă bună!
Adrian Lungu