Când vinurile românești întâlnesc delicatesele culinare italiene
Ce se intamplă când „50 de vinuri romanești intâlnesc 50 de preparate culinare italiene”. Rezultă o carte care se numește chiar așa. Semnată de Marinela Ardelean, cartea a fost lansată și la Cluj.
Articol editat de dan.izvoreanu, 25 ianuarie 2015, 08:00
Marinela Ardelean a fost desemnată somelierul anului 2014 în România dar este stabilită de ani buni în Italia. Trăind în această țară, i-a venit ideea de a realiza acest volum care prezintă 50 de vinuri românești asortate cu 50 de preparate culinare din Italia. Astfel a rezultat o carte unică in lumea gastronomică internațională.
„ Mi-a venit inspirația și dorința de a realiza această carte acum doi ani de zile, atunci când am dorit să mă apropiu mai mult de locurile unde m-am născut în România, pe de altă parte, prin concursurile internaționale la care am participat, m-am apropiat de șampanie. De unde m-am inspirat într-un fel sau altul pentru ceea ce inseamnă promovarea unei țări prin intermediul vinurilor.”
Marinela Ardelean spune că acest volum se dorește a fi o carte de vizită nu numai pentru vinurile autohtone ci și pentru România:
„Am dorit să promovez imaginea României cu ajutorul vinurilor Românești și să contribui la acest schimb cultural, social și economic dintre România și Italia, așadar am selecționat, zic eu, cele mai reprezentative vinuri din România, pentru a le asocia gastronomiei de excelență din Italia.”
Alegerea soiurilor de vin nu a fost deloc uşoară iar pentru asta a trebuit să studieze peste 400 de vinuri autohtone, însă rezulatul a fost peste aşteptări:
„Credeți-mă că este foarte dificil atunci când trebuie să selecționezi, este o responsabilitate enormă și îmi doream inițial să selecționez 100 de vinuri însă nu a fost posibil, pentru că eu consider că suntem încă la început de drum în ceea ce privește calitatea vinurilor în România, dar am reușit să aleg 50, pentru a le asocia preparatelor italiene. Dacă a fost dificil să aleg vinurile româneși, ei bine, a fost foarte dificil să aleg restaurantele pe care să le public în cartea mea. Ceea ce am încercat să fac în cartea mea a fost să rup puțin schemele. Am asociat deseori peștele cu vinul roșu, ceea ce pentru mulți este aproape imposibil. În schimb, atunci când cunoști foarte bine regulile, poți să le încalci, spun eu. Dacă ar fi să caracterizăm un vin bun, atunci am putea spune că vinul bun este cel care creează o armonie, care este plăcut, care este rotund atunci când luăm o înghițitură, și mai mult, care are o băubilitate importantă.”
Deși cartea a fost lansată recent, Marinela Ardelean ne-a mărturisit că va avea și o continuare, care va prezenta şi alte soiuri de vinuri românești care merită să fie cunoscute și apreciate în întreaga lume.
„Aș vrea să creez o continuitate a acestor selecții de vinuri românești, să pun mai mult accent pe vinurile autohtone și să pun în evidență, cât îmi stă în putere, preparatele românești tradiționale.”
Dan Izvoreanu