Gulaș de ciuperci
Ingrediente:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 ianuarie 2015, 10:00
600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate)
1 cățel usturoi
1 fir mic rozmarin
1 fir mic cimbru
5 fire pătrunjel
1 lingură ulei
sare, piper negru
Sos gulaș
1 ardei roșu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
1/2 ceapă mică (cca 15 gr)
1 cățel usturoi
1 linguriță cu vârf boia de ardei dulce
1 linguriță cu vârf pastă de roșii
1 linguriță cremă de oțet balsamic
1 priză zahăr
1 lingură ulei
sare
Porții: 2
Preparare:
Dacă folosiți ciuperci congelate începeți cu ele: le puneți într- o tigaie largă, la foc mediu și le lăsați până sunt decongelate complet. Strecurați sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; rețineți separat ciupercile și sucul lăsat. Măsurați sucul lăsat de ciuperci și completați cu apă dacă e cazul astfel încât să aveți 300 ml lichid.
Restul ciupercilor se șterg cu un servețel, se curăță de piciorușe și se taie bucăți potrivite.
Sosul: într- o oală încingeți uleiul și adăugați ceapa tocată, usturoiul felii groase și ardeiul curățat tăiat bucăți nu foarte mari. Se sotează împreună 5 minute, până ceapa se înmoaie un pic. Se adaugă pasta de roșii și oțetul balsamic și se sotează împreună încă 1 minut. Se trage oala de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriți puneți și puțină boia iute și afumată) și zahărul și se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci și se condimentează cu puțină sare. Dacă nu ați folosit ciuperci congelate, puneți 300 ml apă. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute.
Se mixează sosul în blender și apoi se trece printr- o sită fină.
Într- o cratiță mai largă încingeți uleiul și adăugați ciupercile crude. Se sotează la foc mare până încep să se rumenească. Se adaugă și ciupercile care au fost congelate și se sotează împreună încă 2- 3 minute.
Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeață, puțină sare și piper negru și se sotează încă 1 minut.
Se adaugă sosul gulaș și se fierbe cu capac timp de 10 minute.
Se scot verdețurile din oală. Se drege gulașul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguță sau piure de cartofi.
Poftă bună !
e-retete.ro