Noul cod al muncii a intrat duminică în vigoare
Noul Cod al Muncii intră duminică în vigoare, după ce a fost promulgat marţi de preşedintele Klaus Iohannis.
Articol editat de Andreea Leonid, 25 ianuarie 2015, 09:06 / actualizat: 25 ianuarie 2015, 18:21
Concediul medical, cel de maternitate, precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă. Pe de altă parte, absenţele nemotivate şi concediile fără plată sunt scăzute din vechime.
Dacă incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, cel de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul medical, de maternitate sau de risc maternal, pentru îngrijirea copilului. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru: „Dacă ai 21 de zile, spre exemplu, de concediu de odihnă, înainte erai penalizat dacă lipseai două luni în concediu medical, cu trei zile. Acum, nu vei mai fi penalizat, vei putea să ai parte de întreaga perioadă de concediu de odihnă. A doua modificare este că înainte nu puteai să-ţi iei concediul nefăcut, dacă aveai 20 de zile şi nu ţi le-ai luat într-un an, trebuia automat să le iei în anul calendaristic următor, în următoarele 12 luni. Perioada s-a prelungit la 18 luni. Deci ai un an şi jumătate în care poţi să îţi iei zilele de concediu nefăcute”.
Actul normativ aduce şi alte modificări. Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îl are salariatul permanent, care prestează acelaşi tip de muncă. În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă.
RADOR