Noul cod al muncii
În România, munca este reglementată după un nou cod. Acesta a intrat duminică în vigoare, după ce a fost promulgat marţi de preşedintele Klaus Iohannis.
Articol editat de Andreea Leonid, 26 ianuarie 2015, 07:10 / actualizat: 26 ianuarie 2015, 17:55
Concediul medical, cel de maternitate, precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă. Pe de altă parte, absenţele nemotivate şi concediile fără plată sunt scăzute din vechime.
Dacă incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, cel de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul medical, de maternitate sau de risc maternal, pentru îngrijirea copilului. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru: „Dacă ai 21 de zile, spre exemplu, de concediu de odihnă, înainte erai penalizat dacă lipseai două luni în concediu medical, cu trei zile. Acum, nu vei mai fi penalizat, vei putea să ai parte de întreaga perioadă de concediu de odihnă. A doua modificare este că înainte nu puteai să-ţi iei concediul nefăcut, dacă aveai 20 de zile şi nu ţi le-ai luat într-un an, trebuia automat să le iei în anul calendaristic următor, în următoarele 12 luni. Perioada s-a prelungit la 18 luni. Deci ai un an şi jumătate în care poţi să îţi iei zilele de concediu nefăcute”.
Actul normativ aduce şi alte modificări. Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îl are salariatul permanent, care prestează acelaşi tip de muncă. În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă.
Despre prevederile noului cod al muncii discutăm luni la Subiectul Zilei.
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………
Sălaj
Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate, se mai arată în noile prevederi ale Codului Muncii.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Bistrița-Năsăud
Atenţia pe care o acordă noile prevederi ale Codului Muncii îngrijirii copilului bolnav de către părinţi este salutată şi de conducerea Fundaţiei Inocenţi din Bistriţa. Aceasta coordonează îngrijirea şi activitatea de reabilitare medicală a copiilor cu dizabilităţi din judetul Bistriţa-Năsăud şi nu numai, pentru că la serviciile fundaţiei bistriţene apelează şi părinţi din judeţele învecinate.
Directorul executiv al Fundaţiei Inocenţi, Marin Mic spune că noile prevederi sunt o mână de ajutor întinsă părinţilor, mai ales dacă este vorba de un copil cu dizabilităţi:
Nu sunt singurul care am susținut de-a lungul anilor că “meseria” de părinte este cea mai provocatoare şi cea mai importantă din lume. Mă refer în primul rând la părinţii care au copii cu dizabilităţi, cu care lucrăm noi şi pentru care responsabilitatea creşterii unui copil este extrem de împovărătoare. De multe ori, ei sunt nevoiţi să-şi ia concediu medical, pentru că frecvenţa îmbolnăvirilor este mult mai mare decât la ceilalţi copii. Faptul că statul doreşte să compenseze aceste dificultăţi cu care se confruntă părinţii mi se pare binevenit. (Marin Mic).
Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi Ana Dragu, coordonatoarea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism, Micul Prinţ, din Bistriţa.
Într-adevăr, când ai acasă un copilaş bolnav munceşti, nu este ca şi când ai sta în concediu. Cu atât mai mult în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist, care sunt foarte dependenţi de părinţii lor. (Ana Dragu).
Conform noului Cod al Muncii, concediul medical, cel de maternitate, precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă.
Florin Săsărman
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Sibiu
Noul cod al muncii a intrat astăzi în vigoare însă discuţiile continuă pe marginea acestuia.
Noul cod al muncii prevede, printre altele, că salariaţii să aibă dreptul la concediu de maternitate sau de boală, fără ca aceste zile să le fie scăzute din zilele normale de concediu. Astfel, în momentul în care angajatul se întoarce la lucru, va avea încă la dispoziţie zilele libere care i se cuvin prin contract. Cu toate că noul cod a intrat deja în vigoare, Dan Pirnoiu, Liderul Sanitas Sibiu, spune că mai sunt multe discuţii de purtat pe marginea documentului:
În legătură cu Noul Cod al Muncii, noi nu ştim care sunt variantele încă. Am făcut şi o comisie la nivelul Prefecturii Judeţului Sibiu şi am trimis şi materiale. Nu ştim cum arată proiectul respectiv. Noi am făcut tot felul de propuneri, sunt foarte multe discuţii cu privire la Codul Muncii şi chiar cu privire la legea 62, unde sunt mai multe, Legea Conflictelor de Muncă şi Legea Sindicală, spre exemplu. Acum aşteptăm să vedem la ce formulă s-a ajuns în urma negocierilor şi în ce măsură am reuşit să ne impunem punctele de vedere în legătură cu modificarea Codului. Nu ştiu exact care este formula finală pentru că încă sunt negocieri, dar acum să sperăm că va ieşi într-o formă care să fie în accepţiunea sindicatelor. (Dan Pirnoiu, liderul Sanitas Sibiu)
Pe de altă parte, Noul Cod al Muncii mai vorbeşte şi despre absenţele nemotivate ale salariaţilor, precum şi concediile fără plată, spunând că vor fi scăzute din vechimea angajatului.
Cristian Florea