27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului
Marți, 27 ianuarie, se împlinesc 70 de ani de la Holocaustul evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial . La Auschwitz , în Polonia, au loc manifestări comemorative, la care participă delgaţii din mai multe ţări europene dar şi supravieţuitori ai Holocaustului. O echipa a TVR Cluj se află în Polonia la aceste evenimente iar realizatorul Sebesi Karen ne-a transmis detalii referitoare la manifestarile care sunt organizate acolo:
Articol editat de , 27 ianuarie 2015, 12:20 / actualizat: 28 ianuarie 2015, 9:05
27 ianuarie, este Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, ziua în care cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. În cadrul acestui eveniment participă delegații numeroase din mai multe țări europene și cam 300 de supraviețuitori ai Holocaustului. România va fi reprezentată de ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu. În paralel cu aceste manifestări comemorative de la Birkenau au loc conferințe, unde se reunesc specialiști, istorici, oameni de știință și o parte a supraviețuitorilor, care vor discuta și prezenta lucruri noi, pentru că pete albe mai există în tot ceea ce înseamnă Holocaust. (Sebesi Karen, realizator TVR Cluj)
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………UPDATE, marți, 27 ianuarie, ora 19
La Auschwitz, în Polonia au continuat marți, 27 ianuarie, ceremoniile care comemorează împlinirea a 70 de ani de la Holocaustul evreilor . La aceste manifestări participă delegații din Europa, șefi de state și reprezentanți ai unor case regale dar și supraviețuitori ai Holocaustului, printre care și unul din România, oroginar din județul Satu Mare. La aceste ceremonii este prezentă și o echipa a TVR Cluj, iar colegul nostru Karen Şebeşi, a transmis pentru Radio Cluj despre aceste evenimente:
În dimineața zilei de marți, 27 ianuarie, am participat la aceste ceremonii, alături de un grup destul de numeros de supraviețuitori, care a sosit aici, alături de nepoții și familiile lor. Au fost prezenți demnitari de cel mai înalt rang din toată Europa. Peste 1000 de jurnaliști de pe întregul mapamond au fost acreditați să participe la acest eveniment important. Colegii mei, de la TVR Cluj l-au abordat la porțile lagărului de la Auschwitz pe Rainer Hoess, nepotul fostului comandant al acestui lagăr, Rudolf Hoess, care se dezice de întreaga sa familie și care a devenit un activist antifascist foarte eficace în această activitate. ( Sebesi Karen, realizator TVR Cluj)
Redacția