Adrian Ghenie la Bienala de la Veneţia
După succesul internaţional unanim recunoscut din ultimii ani era greu să treci peste Adrian Ghenie în selecţia proiectului câştigător pentru Pavilionul României la a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă La Biennale di Venezia. Din cele 29 de proiecte participante, juriul internaţional a desemnat câştigător pentru Pavilionul României din Giardini „Darwin’s Room/Camera lui Darwin” (curator Mihai Pop, artist invitat Adam Curtis), care propune o expoziţie personală a pictorului Adrian Ghenie. Curatorul proiectului este Mihai Pop, directorul galeriei clujene Plan B care va trebui să menţină ştacheta ridicată la precedenta ediţie a Bienalei când proiectulO retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia a fost cotat de revistele internaţionale de artă printre cele mai bune zece prezenţe artistice din pavilioanele naţionale.
Articol editat de , 27 ianuarie 2015, 15:13
Succesul internaţional al artistului Adrian Ghenie, care trăieşte la Cluj, a culminat în 2014 cu vânzarea unei lucrări la preţul record de peste 1.7 milioane de euro, situându-l în fruntea listei celor mai bine vânduţi artişti tineri. Prezenţa sa va asigura vizibilitatea dorită pentru Pavilionul României, se spune în motivaţia juriului de selecţie.
Pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneţia a fost desemnat câştigător proiectul „Inventând adevărul. Despre ficţiune şi realitate/ Inventing the truth. On Fiction and Reality”curatoriat de Diana Marincu (cu artiştii Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ștefan Sava şi Larisa Sitar).
Tema celei de-a 56-a ediţii a Bienalei de la Veneţia este All the World’s Futures (greu de tradus acest plural al cuvântului viitor!). În jurul acestei teme vor fi selectate în Pavilionul Central al Bienalei lucrările acelor artişti care prospectează în operele lor posibile configuraţii ale lumii de mâine, raportate la arhiva istoriei.
Bienala de la Veneţia se va desfăşura în spaţiile expoziţionale de la Giardini şi Arsenale în perioada 9 mai -22 noiembrie 2015 şi este curatoriată de criticul de artă, jurnalistul şi sciitorul Okwui Enwezor.
http://www.labiennale.org/it/Home.html
Oana Cristea Grigorescu