Ascultă oameni de poveste: Kinga Bertici şi prima şcoală de cooking din Satu Mare
Are 33 de ani şi la prima vedere nimic nu pare s-o recomande drept o persoană căreia îi place să mănânce cu poftă şi să gătească preparate spectaculoase şi deosebit de gustoase.
Articol editat de , 27 ianuarie 2015, 10:09
Numele ei este Kinga Bertici şi de circa un an şi-a deschis prima şcoală din Satu Mare unde sunt organizate cursuri pentru gătit. Structurate pe două secţiuni – pentru începători şi pentru avansaţi – cursurile sunt frecventate de un număr surprinzători de mare de sătmăreni dornici să prepare mâncăruri asemeni celor din fotografiile postate pe bloguri ori pe site-uri de specialitate. Şi pentru că în orice poveste se porneşte de undeva, pentru Kinga începutul a fost motivat de bombănelile soţului:
„Am încercat să fac acasă mâncare şi am decis să fotografiez preparatele li să le postez pe facebook. La un moment dat, soţul meu s-a săturat şi mi-a spus: Fată dragă, nu e cazul să ştie toată lumea ce mănânc eu zilnic, şi nu-mi convine! Dacă vrei să te lauzi cu mâncarea făcută, fă-ţi şi tu un blog sau o pagină de facebook”!
Odată făcut primul pas, Kinga s-a confruntat din nou cu preferinţe culinare ale soţului. Însă, la acestea s-a adăugat şi dorinţa ei de-a învăţa să gătească de la profesionişti consacraţi:
„Soţul meu nu mănâncă pui şi peşte, iubeşte doar porcul şi vita. Iar eu aveam mereu probleme în a mă decide ce trebuie să gătesc zilnic. Pentru că friptura de vită îmi ieşea mereu ca un cauciuc, am decis să mă înscriu la o şcoală de gătit. Aşa am ajuns în Oradea, la şcoala de gătit a Ceraselei Lungu, cu care m-am împrietenit, iar apoi mi-a fost profesoară la cursurile de bucătar şi bucătar şef pe care le-am urmat. Aşa am învăţat să fac inclusiv friptură de vită, iar când m-am întors acasă, soţul meu m-a lăudat spunându-mi că în sfârşit sunt bucătăreasă”.
Pentru începători, pe lângă abc-ul preparatelor simple, cursurile includ informaţii despre administrarea bucătăriei, frigiderului şi congelatorului în aşa fel încât să le facă munca uşoară.
„Avansaţii au alte dorinţe şi vor să înveţe cât mai repede cum să prepare mâncăruri spectaculoase. Bărbaţii, care de obicei gătesc mai mult afară, la un grătar, un ceaun, vor un sos mai special, pentru ca preparatele lor să fie deosebite. Vor să prepare salate mai speciale lângă carne, un baiţ mai deosebit pentru carne, condimente nefolosite până atunci. Femeile vin la şcoală din dorinţa de-a găti diferit faţă de ceea ce au învăţat acasă de la bunici sau mame. La şcoală nu obişnuiesc să le învăţ cum se prepară supele de cartofi sau de fasole. Noi aici nu obişnuim să facem supe de cartofi sau de fasole, ci gătim mai mult înspre ceea ce se prepară în restaurante. Le învăţ reţete şi tehnici noi de gătit, le învăţ despre cum să includă în preparate condimente noi, despre temperatura fritpturilor„.
Timp de trei luni, odată pe săptămână, Kinga Bertici se întâlneşte cu sătmărenii pasionaţi de prepararea mâncării. După cursurile din bucătăria şcolii de gătit, Kinga revine în bucătăria de acasă. Unde, vrând-nevrând, trebuie să se întoarcă şi la ciolanul cu fasole care se află pe primul loc între preferinţele soţului.
Stela Tudor