Ce poți face cu 100 de lei
100 de lei. Pentru tineri această sumă este una infimă, în timp ce vârstnicii consideră aceşti bani o sursă importantă de venit.
Articol editat de , 27 ianuarie 2015, 08:00 / actualizat: 27 ianuarie 2015, 9:22
Din curiozitatea de a afla ce pot să facă persoane de diferite categorii de vârstă cu 100 de lei, am întrebat câţiva oameni pe ce se duc aceşti bani în mod normal. Tinerii spun că 100 de lei se duc foarte repede şi de cele mai multe ori nici măcar nu îşi amintesc pe ce i-au cheltuit:
Cu o sută de lei nu faci prea multe. Să zicem că dacă ieşi odată la un suc cu nişte prieteni, rămâi cu 80 de lei. Dacă mai faci şi nişte cumpărături, pleci şi de acolo cu 50 de lei în minus. Ca fată îţi doreşti şi tu să îţi mai iei una alta, dar nu îţi mai ajung banii pentru că ai rămas cu vreo 30 de lei şi să zicem că îi laşi pe a doua zi, mai ieşi odată cu prietenii şi s-au dus banii.( tânără intervievată)
Privind din perspectivă studenţească putem alege între a trăi o săptămână sau a ieşi o seară în club şi aşa trebuie să mai ceri încă 50 de lei împrumut ca să te descurci în club. M-aş gândi în special să îmi cumpăr o carte. (student)
Având în vedere că sunt studentă, pot să ies într-o seară cu prietenii şi să cheltui 50 de lei şi a doua zi să îmi bag motorină ca să pot să vin la facultate, pentru că nu vin pe jos. O sută de lei nu reprezintă nimic în ziua de azi. Banii se duc pe lucruri mărunte şi nici nu ştii pe ce, pe lucruri care îţi folosesc probabil doar pe moment. Se duc în 5 minute dacă îţi pui mintea să îi cheltui.(studentă)
Pe de altă parte, vârstnicii spun că depind foarte mult de fiecare bănuţ. 100 de lei pentru ei înseamnă câteva taxe plătite, medicamente şi mâncare:
O sută de lei îţi ajung poate să plăteşti apă, gaz, curent. (persoană vârstnică)
Cumpărături, alimente şi cam atât.(pensionar)
Mai mult iau lactate şi pâine. Dacă mai eşti şi cu probleme de sănătate şi ai un venit social, eşti pe linia de plutire. Eu mai sunt şi dependentă de medicamente.
Cumpărături necesare, cam atât.( pensionară)
Diferenţa dintre tineri şi persoanele mai în vârstă este evidentă. În timp ce pentru un student aceşti 100 de lei nu înseamnă mai nimic, adulţii trag de fiecare bănuţ şi cheltuie responsabil.
Cristian Florea