Problemele de sănătate cauzate de obezitate
Medicii solicită Ministerului Sănătăţii să compenseze operaţiile persoanelor obeze.
Articol editat de Camelia Velțan, 27 ianuarie 2015, 07:00 / actualizat: 27 ianuarie 2015, 15:42
Cererea apare într-o scrisoare deschisă, trimisă autorităților de Asociația Română pentru Studiul Obezităţii şi Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Costul intervențiilor chirurgicale ar putea fi suportat măcar parțial de stat, se arată în acest document.
Potrivit studiilor citate în scrisoarea deschisă, în cazul obezității morbide tratamentele obişnuite şi dietele nu dau rezultate. Singura soluţie pentru persoanele obeze este operaţia.
Costurile materialelor necesare sunt, însă, ridicate, iar pacienţii nu apelează la intervenţii chirurgicale.
Totodată, medicii atrag atenţia că obezitatea şi bolile asociate – hipertensiunea arterială și diabetul zaharat tip 2 – reprezintă una dintre cele mai grave provocări la adresa sănătății populației atât în lume cât și în România.
Despre problemele de sănătate cauzate de obezitate vorbim marţi, 27 ianuarie, la Subiectul Zilei.
Redacţia
………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Aproape jumătate din preşcolarii sălăjeni au probleme cu greutatea, potrivit medicilor de familie care dau vina pe mâncarea nesănătoasă şi lipsa de mişcare. Acesta este motivul pentru care autorităţile sălăjene au pornit o campanie prin care vor să atragă atenţia părinţilor, că pacheţelul cu mâncare de acasă e mult mai sănătos decât un produs fast food.
Ne întrebăm de ce acum 40 de ani nu erau asemenea fenomene, e adevărat că nu existau asemenea fenomene pentru că elevii erau foarte modeşti şi mergeau cu pacheţelul de acasă făcut de mama, aveau şi un fruct la ei şi era o gustare de ora 10. (Angela Badea, medic)
Lipsa de mişcare este la fel de vinovată pentru problemele de sănătate ale copiilor.
Această viaţă cotidiană care îndeamnă la foarte mult sedentarism, la o mâncare foarte artificială cu foarte multe produse sintetice, normal că modifică întregul organism. Şi dacă nu-şi cunosc un bioritm la orele de masă fixată, 3 mese pe zi care trebuie respectate, să avem o viaţă disciplinată, controlată din punct de vedere a tot ceea ce facem şi în mişcare şi în alimentaţie. (Angela Badea, medic)
Tinerii ştiu că pacheţelul de acasă este mai sigur dar:
Sunt bune şi magazinele fast food, magazinele cu alimente de unde îţi poţi lua nişte napolitane.
Patiseriile de acasă (voxuri)
Părinţii vor putea afla gratuit de la voluntari, nutriţionişti şi producători locali cum pot fi obţinute preparate sănătoase, pâinea fiind unul dintre ele.
Campania va fi una permanentă şi îşi propune combaterea obezităţii, o afecţiune tot mai des întâlnită şi în rândul preşcolarilor.
Adrian Lungu
……………………………………………………………………………..
Bistriţa
Pentru combaterea obezităţii, persoana afectată trebuie să urmeze şi un program strict de exerciţii fizice, coroborat cu o alimentaţie adecvată. În acest fel se pot da jos şi 4 – 5 kg lunar. Profesorul Lucian Coconu coordoneaza cabinetul de chinetoterapie din cadrul Policlinicii Bistriţa.
Aici ajung şi pacienţii cu multe kilograme în plus care, la recomandarea medicului specialist sunt dispuşi să lupte cu greutatea excesivă făcând exerciţii fizice. Frecvenţa la sală ar trebui să fie zilnică. Ca şi timp de execuţie pentru a se vedea efectele, şedinţele trebuie să aibă de la 20 – 30 de minute până la o oră şi chiar peste, depinde de disponibilitatea la efort a fiecăruia. Dar, să nu se uite, totul legat şi de regimul alimentar şi de frecvenţa meselor (prof Lucian Coconu).
Vârsta îşi spune cuvântul când este vorba de slăbit prin mişcare: “Adultul tânăr poate să slăbească într-o lună între 3 şi 5 kg şi aşa ar fi cel mai corect. Cu înaintarea în vârstă, numărul de kilograme pe care le poţi da jos scade, astfel că 2 kg pe lună ar fi suficiente. Bine, sunt câteva luni în care se va scădea mai mult, apoi intervine o plajă de stabilizare când nu mai slăbeşti, dar totuşi, trebuie să fii în continuare optimist, fiindcă va urma o altă perioadă când vei slăbi” (Lucian Coconu).
Nu puţine sunt cazurile în care persoanele care au reuşit să slăbească prin exerciţii fizice au pus kilogramele la loc după încetarea acestora. Profesorul de kinetoterapie Lucian Coconu spune că menţinerea greutăţii se face tot prin mişcare. “Recuperarea greutăţii optime reprezintă un lucru de timp. La sală se învaţă exerciţiile, care sunt continuate acasă. Trebuie menţinut un ritm al exerciţiilor fizice de 3 ori pe săptămână şi să se acorde atenţie alimentaţiei, şi fără discuţie că se păstrează ridicat şi tonusul fizic şi cel psihic” (Lucian Coconu).
La cabinetul de kinetoterapie apelează şi foarte mulţi elevi. Profesorul Lucian Coconu spune că programul este valabil şi pentru ei, dar că, în cazul lor ar trebui puşi în temă şi părinţii, care să le asigure o alimentaţie adecvată şi un program de mişcare corespunzător.
Florin Săsărman
………………………………………………………………………………………………………………………………………
Sibiu
Din păcate, cei mai predispuşi la obezitate sunt copiii şi tinerii ajunşi la vârsta adolescenţei. Tinerele fete mai ales, din dorinţa de a arăta ca în reviste, ajung să recurgă la diete la care renunţă foarte uşor, ajungând mai apoi să pună mai mult decât au dat jos. O altă situaţie este aceea în care copilul sau adolescentul mănâncă mai mult decât este recomandat, mereu pe fugă şi alimente necorespunzătoare. Acesta este şi cazul Roxanei, o tânără de 22 de ani, care la 15 ani avea o înălţime de 1,62 şi o greutate de 90 de kilograme.
Pe la vreo 15 ani, kilogramele începuseră să o ia razna. Deja hainele erau o problemă, prietenii de asemenea erau o problemă, iar viaţa începuse să ia un alt curs. Am început să mă îngraş pe bază de stres, din cauza prietenilor care nu erau, devenisem un pic timidă, timorată, hainele erau o problemă, prietenii erau o problemă, viaţa în general era o problemă. Am plecat la Bucureşti să îmi fac câteva investigaţii şi de acolo am început să slăbesc efectiv. Am început să fac sport, mergeam la două săli de două ori pe săptămână. Acum am 52 de kilograme şi mi-a luat în total vreo doi ani să slăbesc. Eu aş vrea să mai şi slăbesc, dar mi se pare prea mult acum. Oamenilor le recomand să îşi găsească preocupări, să se uite în oglindă şi să îşi dea seama că sunt persoane importante care merită să aibă vieţi aşa cum trebuie şi să îşi analizeze un pic vieţile. (Roxana)
Cauzele obezităţii diferă la fiecare bolnav în parte, însă marea majoritate a persoanelor supraponderale ajung în acest stadiu din cauza stresului şi a unei alimentaţii necorespunzătoare.
Cristian Florea