Standarde europene în tratarea copiilor cu dizabilități
Fundaţia Inocenţi impune standarde europene în tratarea copiilor cu dizabilităţi.
Articol editat de , 27 ianuarie 2015, 17:47
Fundaţia Inocenţi din Bistriţa pune în această perioadă bazele unui modern Centru de Evaluare şi Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi. Obiectivul declarat al conducerii fundaţiei este de a reduce vârsta minimă la care copii cu dizabilităţi sunt diagnosticaţi şi încep să beneficieze de terapii să coboare de la peste 2 ani, cât este acum în România, la un an.
Fundaţia Inocenţi beneficiază de o finanţare nerambursabilă din fonduri norvegiene de aproape 250 de mii de euro. Directorul executiv al fundaţiei, Marin Mic spune că investiţia în pregătirea de specialitate a oamenilor care deservesc centrul va fi cea mai importantă.
Ambiţia noastră este ca prin tot ceea ce facem aici, prin achiziţia de echipamente, dar mai ales şi mai ales prin formarea profesioniştilor care lucrează în program să învăţăm să lucrăm cu copii de vârstă din ce în ce mai mică. În Europa aceasta este de opt luni. (Marin Mic, director executiv Fundația Inocenți)
Aflată în vizită de evaluare a implementării proiectului, la Bistriţa, d-na Eileen McHenry, director executiv în cadrul Romanian Children’s Relief, sugerează că Guvernul României ar trebui să se implice mai mult în acest domeniu.
Aici la Bistriţa, autorităţile locale şi judeţene sprijină proiectul Fundaţiei Inocenţi, prin spaţiul oferit fundaţiei, inclusiv cu acoperirea utilităţilor şi acest lucru atrage atenţia partenerilor noştri donatori. Dar, acesta este ajutor local şi nu central şi cred că la acel nivel este locul unei mai mari implicări. (Eileen McHenry,director executiv în cadrul Romanian Children’s Relief )
Problema majoră care se va pune pe viitor este cea a asigurării finanţării activităţii centrului de evaluare şi terapie a copiilor cu dizabilităţi al Fundaţiei Inocenţi, în condiţiile în care, deşi se face recuperarea medicală a unor copii, fundația nu poate intra în relaţie contractuală cu Ministerul Sănătăţii, întrucât fundaţia nu este o unitate medicală, astfel că ea va trebui să apeleze la axa socială de finanţare. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud elaborează acum proiectul de buget pe 2015.
Rămâne de văzut dacă vor fi alocate fonduri şi în direcţia terapiei copiilor cu dizabilităţi de la centrul Fundaţiei Inocenţi.
Florin Săsărman