Tichete de masă în format electronic
Bonurile de masă pot fi oferite salariaţilor în format electronic, în locul soluţiei clasice a bonurilor tipărite.
Articol editat de , 27 ianuarie 2015, 08:00
Hotărârea de Guvern conform căreia angajatorii pot opta să distribuie angajaţilor bonurile de masă în format electronic, dacă doresc acest lucru, a fost adoptată în 23 ianuarie. Astfel, orice angajator poate să treacă de la bonurile tipărite la cele electronice. Măsura are atât părți bune, cât și altele mai puțin pozitive. La capitolul plus e faptul că beneficiarul unui tichet nu își va mai putea achiziționa băuturi, haine sau produse din tutun, ci doar hrană, așa cum este și destinația clară a acestui tip de tichet. Aspectul negativ e faptul ca vor fi eliminate din circuit magazinele mici de cartier, care nu posedă cititoare pentru tichetele electronice. În pofida acestor aspecte, oamenii sunt în general mulţumiţi de această schimbare şi spun că îi va avantaja:
Este o idee foarte bună pentru că atunci când mergeai să faci cumpărături cu bonurile, rămânea diferenţa de lei şi trebuia să mai cumperi ceva. Acum e foarte bine aşa. (beneficiar bonuri)
Părerea mea este că e o decizie foarte bună, pentru că acum poţi să faci cumpărături fără să mai fii nevoit să pui sau să iei de tot bonul. (beneficiar bonuri)
Nu am o părere bună în general despre bonuri. Patronii ori le dau ori nu le dau şi noi nu beneficiem de nişte produse pe care le cumpărăm de la magazin pe baza bonurilor. Nu mi se pare corect. (beneficiar bonuri)
Angajatorii care vor opta pentru distribuirea de tichete de masă electronice vor trebui să încheie un contract cu firmele care emit astfel de tichete. În contract va fi menţionat modul de administrare şi utilizare a tichetelor de masă pe suport electronic, precum şi modul în care angajatul poate să consulte soldul disponibil.
Cristian Florea