Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la generaţia Facebook
Vasile Dâncu spune că este momentul construirii unui proiect de ţară pentru România.
Articol editat de , 27 ianuarie 2015, 10:00 / actualizat: 27 ianuarie 2015, 12:08
Sociologul şi politologul Vasile Dâncu şi-a lansat sâmbătă, la Bistriţa, cea mai recentă carte a sa, “Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la generaţia Facebook”. Aceasta cuprinde o serie de articole analitice ale scriitorului publicate în ultimii ani privind fenomenul politic autohton.
Cartea este scrisă din interiorul politicii, pentru că a părăsi partidele politice, a părăsi Guvernul sau viaţa politică în sensul propriu al termenului nu înseamnă că am şi ieşit din politică. Constatarea mea că avem o politică bolnavă care trebuie schimbată nu mă face să cred că această politică este inutilă. Avem nevoie de oameni în politică şi avem nevoie de o cultură politică occidentală, să reconstruim ceea ce a existat la un moment dat în România, cel puţin în perioada interbelică, sau în Transilvania câteva secole de-a rândul. (Vasile Dâncu, sociolog și politolog)
Odată cu manifestarea, în perioada alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014 a generaţiei Facebook, caracterizată prin statutul său apolitic, clasa politică are şansa de a construi un nou proiect de ţară, şansă nemaîntâlnită până acum în cazul României, spune Vasile Dâncu:
Acest moment, al generaţiei Facebook şi a unei revoluţii paşnice în România mi-a oferit ocazia să închid această etapă, să spunem, din creaţia mea de eseu politic. Consider că în acest moment trăim o perioadă de graţie, în care un entuziasm colectiv, o mobilizare a oamenilor, a tinerei generaţii, mai ales, apolitică, ieşită din spaţiul public mult timp face ca România să trăiască un moment în care să putem restarta politica, să putem restarta România. Nu am mai avut până acuma un asemenea moment, în care să putem construi un proiect de ţară, care să fie mai putin ideologic şi propagandistic şi la care să nu fie nimeni exclus. ( Vasile Dâncu)
Pentru prima dată după mulţi ani, românii privesc cu optimism spre viitor, spune Vasile Dâncu. În sprijinul acestei aserţiuni stau şi rezultatele studiilor sociologice de dată recentă, spune politologul, care observă că tocmai clasa politică s-ar putea să fi rămas în urmă faţă de această evoluţie a societăţii româneşti.
Oamenii spun acum în sondajele noastre că este imaginabil un viitor în România!
Victoria civismului din toamna trecută este doar o victorie, nu un război câştigat. Rămâne ca alegerile din 2016 să aducă şi o înnoire a clasei politice. (Vasile Dâncu, politolog și sociolog)
Florin Săsărman