Ascultă Radio România Cluj Live

Țigara electronică mai toxică decât cea clasică

Vaporii care conţin nicotină produşi de ţigările electronice pot duce la formarea formaldehidei, o substanţă cancerigenă care face ca aceste dispozitive să fie de cinci până la cincisprezece ori mai toxice decât ţigările clasice, potrivit unui studiu american.

Țigara electronică mai toxică decât cea clasică
Foto: tigara electronica vs tigara clasica

Articol editat de , 29 ianuarie 2015, 12:00

,,Am constatat că în timpul procesului de vaporizare care are loc în ţigările electronice se poate forma formaldehidă„, au scris cercetătorii de la Portland State University, din Oregon, nord-estul Statelor Unite ale Americii, într-un articol publicat în cea mai recentă ediţie a revistei „New England Journal of Medicine” (NEJM).

Oamenii de ştiinţă au folosit o maşină de „inhalare” a vaporilor produşi de ţigările electronice, la voltaje scăzute şi ridicate, pentru a afla cum se formează formaldehida, un agent cancerigen cunoscut, din substanţele chimice de aromatizare, propilenglicol şi glicerină. Savanţii nu au descoperit formaldehidă atunci când ţigara electronică, funcţionând la un voltaj scăzut (3,3 volţi), încălzea în mod normal lichidul care se găseşte în rezervorul ei. Aceste dispozitive folosesc o rezistenţă electrică, alimentată de o baterie, pentru a produce căldura necesară. Dar atunci când lichidul era încălzit mult mai mult (rezistenţa folosind o tensiune electrică de 5 volţi), nivelul de formaldehidă care se forma era mult mai ridicat decât cel care apare în cazul ţigărilor obişnuite. Astfel, un utilizator de ţigări electronice care inhalează zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid încălzit la maximum absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehidă. Comparativ, o persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi absoarbe circa trei miligrame din acest agent cancerigen.

Pe termen lung, inhalarea zilnică a 14 miligrame (+ sau – circa trei miligrame) din această substanţă nocivă poate multiplica de 5 până la 15 ori riscul de cancer, potrivit studiilor precedente. Peter Hajek, directorul secţiei care se ocupă de tabagism din cadrul Facultăţii de medicină şi stomatologie din Londra, consideră că acest studiu nu reflectă realitatea. „Atunci când utilizatorii de ţigări electronice supraîncălzesc lichidul, acesta capătă un gust acru, neplăcut, ceea ce utilizatorii evită să facă”, a explicat Hajek într-un comunicat.

Expertul, care nu a participat la acest studiu, spune, totodată, că, deşi vaporii ţigărilor electronice nu sunt sunt la fel de siguri ca aerul curat de munte, sunt totuşi mai puţin nocivi decât ţigările clasice.

 

RADOR

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 18:00

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios

Cercetătorii din Scoţia efectuează cercetări unele dintre cele mai adânci gropi din oceane, situate la peste 9.000 de metri adâncime, pentru...

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 00:00

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi

Acest ingredient special folosit în mod obișnuit în gătit, este cunoscut pentru capacitatea sa de a da gust alimentelor. El poate juca un rol...

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 12:00

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?

Pielea uscată este o problemă frecventă, mai ales în lunile de iarnă, când aerul rece şi încălzirea usucă excesiv epiderma.   Multe...

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 00:00

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii

Osteosarcomul – un cancer osos agresiv care afectează în principal copiii și tinerii între 10 și 20 de ani – ascunde un sistem...

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:00

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului

Brânzeturile maturate, precum cheddar, parmezan, brie, brânză albastră, gouda şi unele tipuri de mozzarella, pot fi cele mai bune remedii pentru...

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe

Provincia Shanxi este cunoscută pentru preparatele sale realizate din făină.   Huamo, cum este numită pâinea chinezească în diferite...

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 12:00

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale

Edamame sau soia verde este un aliment popular în bucătăria asiatică. Pe lângă gustul său, această legumă a devenit cunoscută la nivel...

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 00:00

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?

În lunile de iarnă, ne confruntăm cu multe provocări, printre care străzile şi trotuarele îngheţate.   Cel mai adesea, pentru evitarea...

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?