Tensiuni și reproșuri printre primari, la Cluj
Tensiune şi reproşuri la întâlnirea pe care primarii din judeţul Cluj au avut-o cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Nemulţumirile sunt legate de modul de împărţire a banilor de la bugetul de stat, deoarece localităţile cu peste 2000 de locuitori au primit mai puţine fonduri comparativ cu anul trecut.
Primarii se plâng că nu au bani pentru finanţarea serviciilor publice, cum e iluminatul stradal, motiv pentru care vor renunţa la ele.
Primarul din Floreşti, Horea Şulea, spune că localitatea sa are cel mai mult de suferit. El conduce cea mai mare comună din ţară dar nu a primit niciun ban din sumele defalcate din impozitul pe venit.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 ianuarie 2015, 14:47 / actualizat: 30 ianuarie 2015, 20:26
N-am să accept niciodată poziţia de vasali şi de cerşetori la bugetul local, atâta timp cât noi suntem cei care creăm acest buget şi acest buget trebuie să se întoarcă la populaţie prin investiţii.
În Floreşti, anul trecut s-au încasat aproximativ 80 de milioane de euro din TVA şi din impozitul plătit de firmele care funcţionează în comună. Socotiţi ce reprezintă cotele defalcate din impozitul pe profit – 18,5%, vedeţi ce înseamnă cotele defalcate din TVA care în final se ridică undeva la vreo 40%. (primarul comunei Floreşti, Horea Şulea)
Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy, recunoaşte că noua formulă de împărţire a banilor trebuie îmbunătăţită si promite că, la modificarea legii, se va ţine cont şi de propunerile făcute de primari.
Prin Legea bugetului avem obligaţia de a face o analiză la jumătatea anului şi să venim cu eventuale propuneri de modificare a mecanismului de alocare, începând cu prima rectificare. Pornind de la faptul că avem o sumă fixă care se poate da pentru bugetele locale, orice mecanism nou de repartizare aduce plusuri la unele primării şi minusuri la alte primării. (secretar de stat Attila Gyorgy)
Din acest an, Guvernul a preluat, de la Consiliile Judeţene, atribuţia de împărţire a banilor către localităţi şi a încercat să avantajeze comunităţile mai sărace, care nu se pot dezvoltă fără sprijin de la bugetul de stat.
Mihai Miclăuș