Traducătorii protestează în toată țara
În mai multe oraşe din ţară şi la Bucureşti sunt organizate proteste ale traducătorilor.
Ei sunt nemulţumiţi de un proiect de lege care reglementează meseria de traducător judiciar, lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.
Care sunt principalele probleme ale acestui act normativ aflăm de la Lidia Matei, reprezentanta Asociaţiei profesionale a Interpreţilor şi Traducătorilor din Cluj: ”Principalele nemulțumiri sunt legate de faptul că se dorește o lege care are loc fără consultarea noastră, nu se bazează pe niciun studiu de impact social-economic și cu siguranță este prevăzută o majorare de tarif, atât pentru client cât și pentru noi, traducători, dar nu neapărat ca nouă traducătorilor să ne fie bine, ci ca să putem o serie de taxe, în număr de șase, care vor fi prevăzute prin noul proiect de lege. Cel mai important lucru este faptul că, într-un fel ne îngrădește activitatea, în sensul că se spune că în biroul unde vom presta aceste traduceri judiciare, nu vom putea presta alte tipuri de servicii, în sensul că omul își cumpără o mașină și trebuie să-și traducă certificatul de înmatriculare sau cineva vine cu o scrisoare medicală, teoretic ar trebui s-avem un alt spațiu, o altă formă de organizare pentru ca să- i putem oferi un serviciu de traducere.”(Lidia Matei)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 ianuarie 2015, 10:37 / actualizat: 31 ianuarie 2015, 10:31
La Cluj protestul este programat la ora 12, în Piaţa Unirii. Şi-au anunţat prezenţa şi traducătorii din juţelete Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Mureş.
La finalul protestului va fi depusă o scrisoare deschisă la Prefectura Cluj.
La Sibiu, protestele au început la ora 10.
Participanţii nu au fost atât de numeroşi. Ei s-au adunat în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de acest proiect de lege despre care spun că este abuziv şi incoerent.
În judeţul Sibiu sunt aproximativ 850 de traducători.
Doina Borgovan
La Cluj Napoca, 30 de traducători autorizați au început protestul la ora 12 în fața sediului Prefecturii.
Mihai Miclăuș