Vă place Brahms?
23 ianuarie – 26 februarie este declarată de către Filarmonica Transilvania Cluj Luna tinerilor artişti, o lună dedicată soliştilor şi dirijorilor tineri, invitaţi să cânte alături de orchestră, ea însăşi vizibil întinerită.
Articol editat de , 30 ianuarie 2015, 12:56 / actualizat: 3 februarie 2015, 9:17
E destul să te uiţi pe scenă din sală şi să vezi că sunt o mulţime de tineri, unul mai bun ca celălalt, ca dovadă că acea vestită orchestră română de tineret e formată în mare majoritate din instrumentişti ai Filarmonicii noastre, şi mă refer mai ales la suflători. Deci noi suntem tineri fără să fim capitală. E bine că suntem şi capitală a tineretului dar promovăm tineretul dintotdeauna şi iată că avem un bazin de talente din care putem forma o orchestră despre care, daţi-mi voie să mă laud, celebrul dirijor Lawrence Foster spunea după concertul din 16 ianuarie de la Cluj, că este una din cele mai bune orchestre din Europa la ora actuală – ne spune directorul Filarmonicii Transilvania, Marius Tabacu.
Primul concert din programul Capitalei europene a Tineretului Cluj 2015 face parte şi din programul Lunii tinerilor artişti, care continuă cu integrala simfoniilor Johannes Brahms. Primul concert are loc vineri 30 ianuarie de la ora 19 la Filarmonica Transilvania Cluj, al doilea, săptămâna viitoare în 6 februarie.
Acest focus pe tinerii muzicieni ai unei orchestre formate în majoritate din oameni tineri, acum, la debutul manifestărilor cuprinse în programul Capitalei europene a tineretului Cluj 2015, ne-a oferit ocazia unui dialog cu Marius Tabacu, directorul Filarmonicii Transilvania, pe care îl ascultaţi vineri 30 ianuarie în emisiunea Sens unic.
Marius Tabacu: Interpretarea integralei simfoniilor Brahms în două concerte succesive, la distanţă de o săptămână, va fi un tur de forţă pentru orchestră. Cele patru simfonii sunt într-adevăr o piatră de încercare. Multă lume le cântă şi puţini le cântă bine.
Reporter: Multă lume le fredonează şi puţini ştiu ce cântă.
M.T.: Da, este adevărat, sunt părţi care au devenit şlagăre. Dar acum sper că nu veţi auzi şlagăre, ci muzică în toată puterea cuvântului, în toată puterea muzicii, ca să spun aşa.
R: Ce fel de dirijor e Daniel Cohen? CV-ul îl dezvăluie ca muzician aplecat mai ales spre muzica de operă.
M.T.: Este un muzician exploziv, foarte bine pregătit. În ciuda vârstei pe care o are, are un repertoriu considerabil, respectabil. Eu aştept cu nerăbdare această interpretare a simfoniilor lui Brahms tocmai pentru că este un dirijor de operă.
Filarmonica Transilvania este un important actor cultural pe scena naţională, dar pentru Cluj, care îşi doreşte să devină capitală culturală europeană în 2021, performanţa artistică a instituției nu e de ajuns, apreciază directorul Filarmonicii Transilvania, Marius Tabacu.
Problema este că nu îmi pot imagina o capitală culturală europeană fără o sală de concerte, fără o sală de expoziţii, în situaţia în care sala Teatrului Naţional care stă să ne cadă în cap, ş.a.m.d. Fără această infrastructură culturală nu ştiu ce putem face şi cum putem să ne considerăm capitală culturală europeană.
Programul Integralei Simfoniilor de Johannes Brahms
Vineri, 30 ianuarie 2015, ora 19, Abonament nr. 13
Colegiul Academic
Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68
Simfonia nr. 2 în Re major, op. 73
Vineri, 6 februarie 2015, ora 19, Abonament nr. 14
Colegiul Academic
Simfonia nr. 3 în Fa major, op. 90
Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Daniel Cohen dirijor
(Israel)
https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/14b2b5538df1e520?projector=1
Oana Cristea Grigorescu