Micul prinţ pe ecrane
Oamenii mari nu pricep niciodată nimic şi este obositor pentru copii să le dea întruna explicații. Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 ianuarie 2015, 08:00
Pentru a fi fericit trebuie doar să te gândeşti ca undeva, printre milioane de stele, este ființa iubită.
Sunt doar câteva citate din Micul prinţ, cartea lui Antoine de Saint-Exupery, care anul acesta (2015) împlineşte 72 de ani de la lansare.
Vândută în 140 de milioane de exemplare şi tradusă în zeci de limbi, cartea rămâne şi în ziua de astăzi una dintre cele mai frumoase poveşti din lume.
Aviatorul şi scriitorul Antoine de Saint-Exupery n-a mai apucat să vadă ce succes a avut povestea sa, inspirată de un băieţel de o frumuseţe înduioşătoare, întâlnit demult, în timpul unei călătorii cu trenul spre Moscova.
Auto-exilat în America din Franţa ocupată de nazişti, bolnav şi dornic să mai poată pilota avioane, scrie povestea Micului Prinţ aproape dintr-o suflare.
Cartea este publicată în America atât în engleză cît şi în franceză în 1943, dar în Franţa ajunge abia în 1945, la sfârşitul războiului.
Pe scurt, avem de-a face cu o fabulă, cu povestea unui copil foarte înţelept sosit de pe o altă planetă, Asteroidul B-612, care îl încurajează pe pilotul prăbuşit cu avionul în mijlocul deşertului. O parabolă care se adresează copiilor şi adulţilor în egală măsură.
Sute de ecranizări, piese de teatru, filme de animaţie şi scenarii de televiziune s-au scris pornind de la micul prinţ.
Anul acesta, în luna octombrie, primul lung metraj Micul Prinţ se pregăteşte să ajungă pe marele ecran.
Cu un buget de 80 de milioane de dolari, filmul se află deja în lucru, regizat de Mark Osborne, cunoscut deja pentru Kung Fu Panda.
Ca şi cartea, filmul va fi lansat atât în engleză cât şi în franceză şi se bucură de nume mari de la Hollywood care îşi împrumută vocile personajelor: Marion Cotillard, Jeff Bridges, Benicio del Toro sau Paul Giamatti.
În decembrie anul trecut producătorii au lansat un mic trailer al filmului, care deja are aproape un milion şi jumătate de vizualizări pe youtube, deşi este vorbit doar în franceză.
Mai avem de aşteptat până în toamnă la lansare, dar ne putem potoli nerăbdarea recitind cartea.
Doina Borgovan