Osteopatia – metodă modernă de tratament
Osteopatia este o metodă modernă de diagnostic și tratament mai puțin cunoscută în România, dar care poate fi foarte utilă întregului organism.
Articol editat de , 1 februarie 2015, 06:00 / actualizat: 11 martie 2015, 10:59
Din anul 2007 au fost puse bazele primei școli de osteopatie din România, la Sighișoara cu ajutorul unui profesor medic de la Universitatea din Urbino. Puțini sunt cei care au rămas cursanți ai acestei școli, dar și cei care au absolvit. Din anul 2011 sediul scolii este la Cluj. Societatea Română de Osteopatie a fost înființată în 10 iulie 2009 tot la Sighișoara.
Osteopatia este folosită, în general pentru depistarea tulburărilor patologice ale organelor și țesuturilor. Medicul osteopat acționează manual asupra structurilor osoase ale organismului, asupra articulațiilor, ligamentelor, organelor interne cu scopul de a îndepărta disfuncțiile apărute. Din păcate puțini sunt osteopații recunoscuți în România. În Cluj-Napoca, de exemplu sunt doar 4. Cu unul dintre ei, Daniela Folodi, am reușit să stau și eu de vorbă. Astfel, am aflat că nu oricine poate fi osteopat. Este nevoie de o pregătire medicală la bază, iar mai apoi sunt sedimentate informațiile noi, cele care țin de metodă în sine.
Tratamentul osteopat trebuie să aibă continuitate. O ședință o dată la două, trei săptămâni, nu este suficientă mai ales când sunt semnalate probleme complexe am mai aflat de la Daniela Folodi.
O hernie de disc, care nu este complicată, o mușcătură încrucișată a maxilarului, durerile de cap cauzate de menstruație, cifoză, scolioză sau organele căzute din cauza ligamentelor sunt doar câteva din afecțiunile pentru care poți primi un real ajutor din partea unui osteopat. Când lucrurile se complică, osteopatul poate oferi tratament de ajutor pe lângă o intervenție a medicului curant sau a chirurgului.
Când alegeți un astfel de specialist e foarte ușor să deveniți victime ale unui așa-zis vindecător.
Osteopații, în România nu beneficiază încă de o recunoaștere în rândul cadrelor medicale. În Europa însă, în țări ca Italia, Gremania sau Franța, acești specialiști lucrează în spitale.
Până când vom ajunge și noi la această performanță puteți să vizitați un osteopat la cabinetele private. Pentru a nu cădea în capcană, osteopații adevărați, cu pregătire în domeniu pot fi găsiți pe osteopatie.ro sau la Cluj pe recuperare-cluj.ro.
Alina Nechita