Ascultă Radio România Cluj Live

Turtiţa-mare

Turiţa-mare este o plantă perenă medicinală, cunoscută şi cu numele de leuşteanul-muntelui, turicioara sau coada-racului. Are denumirea ştiinţifică de Agrimonia eupatoria şi face parte din familia Rosaceae. Creşte mai ales în regiunile temperate, la marginea drumurilor, în mediul rural, fiind răspândită în Europa şi Asia.

Turtiţa-mare
Foto: turtita mare

Articol editat de , 1 februarie 2015, 06:00

Această plantă erbacee poate atinge înălţimea de 80 cm, are rădăcina de forma unui rizom cu numeroase prelungiri, tulpina cilindrică, frunzele alternante, verzi pe partea superioară şi uşor cenusii pe cea inferioară, cu marginile dinţate şi vârful ascuţit. Florile sunt mici cu petale galbene, grupate în inflorescenţe alungite. Fructele sunt de forma unor achene foarte mici. Perioada de înflorire este din luna iunie până în septembrie.

De la turiţa-mare se folosesc în scop terapeutic părţile sale aeriene, mai exact frunzele de pe tulpina superioară şi mugurii înfloriţi, care se recoltează în perioada în care planta are flori. Aceştia au un conţinut semnificativ de substanţe glicozide, flavonoide, ulei esenţial, tanin, vitamine (mai ales B1 şi K), fitosteroli, acid silicic, acid citric, acid ascorbic, acid malic şi nicotinic, de aceea au proprietăţi cicatrizante, analgezice, decongestionante, diuretice, astringente, antiinflamatorii, antialergice şi hemostatice.

Încă din vremuri străvechi, planta era folosită sub formă de infuzie în tratamentul unor boli şi afecţiuni ca de exemplu: infecţii intestinale, faringiene şi bucale, boli hepatice şi de ficat, pierderi de memorie, reumatism, diabet, artrită, răguşeală, gastroenterită, infecţii ale tractului urinar, diaree, sângerare şi conjunctivită.

De asemenea, planta este folosită pentru uz extern în cazuri de acnee, urticarie şi dermatite ale pielii. Are efect decongestionant, cicatrizant şi de ameliorare a mâncărimii. Ceaiul din turiţă-mare are gust amărui. Datorită efectului sedativ este recomandat în tratamentul ulcerului gastroduodenal, migrenelor, durerilor de cap, insomniei şi gastroenteritei.

Planta nu are efecte secundare, însă nu este indicat să fie utilizată de femeile care sunt însărcinate sau alăptează.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate