Cardul de sănătate la început de februarie
Articol editat de , 3 februarie 2015, 00:30
În trei luni, folosirea cardului de sănătate va deveni obligatorie. De la 1 mai, cardul va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în sistemul de asigurări de sănătate de stat. La început de februarie, continuă operaţiunile de distribuire şi activare a cardurilor, care deocamdată pot fi folosite în paralel cu sistemul actual
Pentru medicii de familie, începutul lunii februarie nu aduce alte probleme decât cele pe care le-au constatat deja în calendarul introducerii cardului de sănătate. Emiliana Costiug, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, spune că majoritatea medicilor de familie au achiziţionat deja cititoarele de carduri, sau sunt înscrişi pe o lista de aşteptare.
Activarea cardurilor se face însă cu greutate, din cauza unor probleme ale aplicaţiei informatice. “Sunt multe erori, dar sper că e doar faza de început”, spune Emiliana Costiug.
Cardul se poate activa la medicul de familie, în spitale sau la medicii din ambulator.
Problemelor sistemului informatic li se adaugă altele în mediul rural. Pe medicul de familie Cristian Martini l-am prins la telefon într-o zonă cu semnal. Dar aria sa de lucru din comuna Ceanu Mare (judeţul Cluj) include sate unde lipseşte conexiunea la internet, fără de care folosirea cardului de sănătate rămâne o frumoasă poveste.
“Sunt localităţi, de exemplu Iacobeni, unde nu este internet şi nici semnal telefonic. Acolo este o problemă mare cu reţetele. Nu ştiu cum voi face de la 1 mai,- de când va deveni obligatoriu cardul-, chiar nu ştiu cum voi face cu oamenii aceia. Va trebui să-i chem în Ceanu Mare, îi pun pe drumuri…”, spune medicul Cristian Martini, care acuză lipsa de implicare a autorităţilor locale.
Şi de această dată, e lăsată la urmă de cei în drept “cealaltă Românie”, cea din mediul rural.
Ioana Bindea