Alimentație împotriva cancerului
Cu siguranţă multă lume ştie că fructele şi legumele colorate care nu sunt doar apetisante ne pot ajuta să luptăm şi împotriva celei mai temute boli, cancerul.
Articol editat de , 4 februarie 2015, 12:00
Specialiştii au alcătuit pentru noi un top al alimentelor care previn şi chiar stopează evoluţia tumorilor maligne.
Avocado sau untul vegetal este bogat în glutation, un antioxidant care are proprietatea de a bloca absorţia intestinală a grăsimilor nocive. Acesta este şi o sursă importantă de potasiu şi betacaroten. Conform cercetărilor, avocado este benefic în tratamentul hepatitelor virale cronice contribuind la refacerea ficatului.
Binecunoscuţii morcovii pe care îi utilizăm destul de des la realizare a tot felul de sosuri şi de mâncăruri, au un conţinut ridicat de betacaroten, ajutând la scăderea ricului de cancer pulmonar, bucal, gastrointestinal, de vezică, de prostată sau de sân. Experţii spun că putem beneficia de aceste proprietăţi mai ales dacă vom consuma morcovii cruzi.
Ne este recomandat să consumăm şi 3 legume din familia cruciferelor, brocolii, varza şi conopida deoarece conţin o substanţă, indole-3- carbinol, care contribuie la combaterea cancerului de sân. De asemenea, broccoli crud este bogat în sulforafan, un compus ce îi conferă proprietăţi anticancer, ajutând mai ales la prevenirea cancerului colorectal.
Usturoiul, stimulează imunitatea şi are proprietăţi antibacteriene, ajutând la inhibarea substanţelor ce pot declanşa cancerul.Conform studiilor realizate de specialisti, dacă vom consuma zilnic cel puţin un căţel de usturoi, vom reduce la jumătate riscul de a face cancer de stomac şi cu două treimi pe cel de cancer colorectal.
Soia conţine fitoestrogeni, care previn cancerul de sân şi de postată. Prin substanţele ce intră în componenţa lor, cum ar fi izoflavonele, produsele de soia împiedică multiplicarea celulelor canceroase.
Roşiile conţin licopen şi vitamina C, doi antioxidanţi care previn degradarea celulelor. Licopenul este mai concentrat când este tratat termic, iar cercetătorii israielieni spun că acest compus ajută la prevenirea cancerului bucal.
Experţii de la Institutul Naţional de Cancer din SUA estimează că prin dietă, aproape o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite. Ei spun că propietăţile anticancerigene ale unor alimente se datorează, în primul rând conţinutului ridicat de antioxidanţi, care neutralizează acţiunea radicalilor liberi, dar şi a altor fitochimicale care intră în componenţa lor.
E important să fim atenţi la alimentele pe care le consumăm zilnic.
Rodica Tulbure
Nu uitați, Radio Cluj se păoate asculta și online AICI