Ascultă oameni de poveste: Octavian Harşianu şi cel mai bun Pinot gris din Europa interbelică
Octavian Harşianu, pensionar septuagenar din Bistriţa, şi-a propus să reînvie un vin care a adus celebritate podgoriilor din localitatea Dumitra, în perioada interbelică. În urmă cu decenii, Pinot gris-ul de Dumitra era exportat cu mult succes în ţările europene, iar Octavian Harşianu spune că în anii ’30 această marcă a fost desemnată la Paris “cel mai bun Pinot gris din Europa”. Şi era produs în cea mai nordică podgorie din România.
Articol editat de Carmen Sas, 4 februarie 2015, 23:12
Octavian Harşianu este inginer agronom şi s-a ocupat, decenii la rând, de podgoriile din jurul localităţii Dumitra, continuând tradiţia cultivării viţei de vie începută aici de saşi. După 1989, odată cu desfiinţarea IAS-ului din localitate, al cărui preşedinte a fost mulţi ani, Harsianu a continuat să se ocupe de agricultură, dar ca întreprinzător privat, cultivând cereale. În ultimii ani s-a dedicat pasiunii sale de început şi a revenit la cultivarea viţei de vie. Spune că a avut şansa de a-l avea profesor la facultate, pe academicianul Gherasim Constantinescu, unul dintre fondatorii şcolii de viticultură din România, care făcuse facultatea la Montpellier şi care le povestea studenţilor săi despre Pinot gris-ul de Dumitra.
“El nu ştia că are un student în amfiteatru din Dumitra. Spunea că Dumitra este o podgorie mică, cu un vin foarte bun. Şi că paradoxul era că soiul Pinot gris, care era iubitor de căldură şi de perioadă lungă de insolaţie, dădea acel vin, considerat cel mai bun Pinot gris din Europa, în condiţiile în care Dumitra era cea mai nordică podgorie din România” povesteşte viticultorul.
Octavian Harşianu a lucrat în podgoria din Dumitra încă din anii de stagiar şi îşi aminteşte că se recoltau aici circa 3 vagoane de struguri, care mergeau la export. Dar, cum în anul 1992 s-a desfiinţat podgoria, la Dumitra nu a mai rămas nicio viţă din Pinot gris-ul care dusese vestea localităţii în Europa. Având nostalgia soiului pe care îl îngrijise ani de-a rândul, Octavian Harşianu a început, în urmă cu 2 – 3 ani, să cultive din nou acest soi, pe un teren degradat, situat deasupra unei sărături.
“ Ştiam soiul şi ştiam via de aici. Am cumpărat teren aici, într-un loc cu alunecare de teren, dar ştiam că merge bine via pe el. Am reuşit să plantez trei hectare şi mai am pregătite două. Şi văd că merge foarte bine!” (Octavian Harşianu)
Via cultivată de Octavian Harşianu la Dumitra va intra pe rod începând din 2015, iar plantaţia sa respectă, pe cât posibil, structura podgoriilor de altadată din Dumitra.
“Vinul din Dumitra este un vin caracteristic zonei şi, pe structură de soiuri, în viile săseşti era ca Steininger-ul de Viişoara. Adică în jur de 60 % Fetească albă, Pinot gris, Muscat, Riesling, Traminer. Era, practic, un cupaj.” (Octavian Harşianu)
Octavian Harşianu are 76 de ani şi spune că fiul său îi va moşteni cunoştintele dobândite în lunga sa viaţă de cultivator de viţă de vie. Are mulţumirea interioară că tradiţia vinului de Dumitra nu se pierde şi speră ca Pinot gris-ul de aici să cucerească din nou Europa.
Florin Săsărman