Cancerul se moşteneşte
Boala canceroasă poate apărea atât ca urmare a unor predispoziţii genetice, cât şi din cauza agenţilor favorizanţi din produsele folosite în viaţa de zi cu zi, spune prof.univ.dr. Maria Puiu din Timişoara, preşedinta Societăţii de Genetică Medicală din România.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 februarie 2015, 06:00
Cancerul este, într-adevăr, urmarea unui accident genetic, care provoacă transformarea malignă a celulei sănătoase, dar influenţa factorilor epigenetici nu poate fi negată. Incidenţa crescută a îmbolnăvirilor din ultimii ani, de când folosim tot mai multe produse cu conţinut cancerigen, este o dovadă în acest sens.
Teoria lansată acum câteva săptămâni de cercetătorii de la universitatea americană Johns Hopkins, conform căreia 2/3 din cancere apar aleatoriu şi doar 1/3 au determinare externă organismului este simplistă şi nu ia în calcul două dintre cele mai răspândite forme ale bolii, cele de sân şi cele de prostată.
A accepta teoria americanilor ar însemna să-i descurajăm pe cei care încearcă să trăiască sănătos, evitând factorii favorizanţi ai cancerului, afirmă prof. univ. dr. Maria Puiu.
Dan Horea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/