Proiectul de lege privind jurisdicţia dezbătut în Senat
Proiectul de lege prin care România va accepta jurisdicţia obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie va primi joi în Senat votul final.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 februarie 2015, 20:41
Actul normativ, iniţiat de Ministerul de Externe, va permite soluţionarea unor eventuale diferende între state. La dezbaterile de astăzi din plen, ministrul de resort, Bogdan Aurescu, a dat exemplul procesului câştigat de România în faţa Ucrainei, în urmă cu 6 ani la Curtea Internaţională de Justiţie, pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, spunea în plenul Senatului că proiectul de lege demonstrează că România îşi întemeiază conduita în relaţiile internaţionale pe respectarea strictă a dreptului.
Bogdan Aurescu: Într-un mediu internaţional atât de dificil cum este cel de astăzi, soluţionarea paşnică a diferendelor prin mijloace jurisdicţionale este un scop pe care România trebuie să îl urmărească în mod constant.
Şi fostul ministru de externe, senatorul social-democrat Titus Corlăţean, aprecia că proiectul de lege se înscrie într-o conduită constantă a României de promovare a unor modalităţi de reglementare a diferendelor internaţionale pe cale paşnică.
Titus Corlăţean: Va fi nevoie, conform practicii internaţionale şi intereselor specifice ale României, ca, după votul pe care îl vom da, să încurajăm statele din regiune, care nu au recunoscut încă jurisdicţia obligatorie, să o facă.
Documentul a fost lăudat şi de liberalul Dorin Dobra.
Dorin Dobra: Salut revenirea istorică a tradiţiei politice externe româneşti la o filieră fundamentală, salut demersul Ministerului de Externe, onorant, nobil, transparent, aşa cum trebuie făcut.
RADOR