Bacșișul de toate zilele
În taxi-uri, în restaurante şi baruri, la cosmetică, în hoteluri..aproape pentru orice serviciu prestat obişnuim să lăsăm o sumă de bani în plus, denumit bacşiş sau ciubuc.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 februarie 2015, 18:00 / actualizat: 6 februarie 2015, 15:02
Indiferent dacă am fost foarte mulţumiţi sau nu, cei mai mulţi dintre noi îl oferă, iar dacă nu facem acest gest, chelnerii se uită urât la noi.
Mulţi patroni oferă salarii mici, încurajând această practică.
Am încercat să aflăm şi părerea autorităţilor despre legalitatea acestui obicei, însă Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția Generală a Finanțelor Publice şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj nu au putut să îmi dea niciun răspuns cu privire la controlul pe care îl deţin asupra acestei practici.
Valoarea bacşişului diferă de la o cultură la alta. Dacă în ţări precum Coreea de Sud sau Japonia este considerat o ofensă, în multe alte state de pe continetul european sau cel american există borcane în diverse localuri special aşezate pentru ciubuc.
În ţările Mediteranei, statutul acesta este specificat în meniu sau pe nota de plată, iar în ţările nordice este inclus în preţ.
Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Române, termenul a fost împrumutat din limba turcă, de la originalul “bahşiş”, acest obicei medieval primind mai multe denumiri, de la adet şi peşcheş până la haraci, ciubuc sau ruşfet, care înseamnă suma de bani dată, peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal, pentru a câștiga bunăvoința sau protecția cuiva.
Până una alta, în România, bacşişul nu este inclus în nota de plată, aşa că rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă îl oferiţi sau nu.
Casandra Maxim
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI