Ce noutăţi prevede Codul Rutier?
Copiii sub trei ani sau care au peste 135 cm pot fi transportaţi doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă. Asta prevede noul cod rutier care intră în vigoare peste doar câteva zile, la mijlocul acestei luni.
Articol editat de Andreea Leonid, 6 februarie 2015, 07:10 / actualizat: 7 februarie 2015, 11:38
Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa Năsăud, Dorin Florin Hădărean: Din 15 februarie, copii sub 3 ani sau cu o înălţime sub 135 de cm nu mai pot fi transportaţi în maşini care nu sunt dotate cu sisteme de siguranţă, cu centuri şi cu dispozitive de fixare în scaun a copiilor. Sancţiunile sunt de la 4 la 6 puncte amendă şi 3 puncte penalizare care se aplică şoferului. Fac excepţie de la folosirea acestor dispozitive de fixare în scaun transportul copiilor în taxi, cu condiţia să fie însoţiţi pe bancheta din spate, sau în mijloacele de transport în comun.
Noul cod rutier a suferit deja câteva modificări. Si pentru ca un punct amendă inseamna 10% din salariul minim brut pe economie, amenzile au crescut de la 1 ianuarie. Adica un punct amendă este acum 97,5 lei.
Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca până acum. Amendă maximă şi pentru viteză, iar pasagerii care se află pe locurile din spate şi nu poartă centura de siguranţă riscă sancţiuni usturătoare.
Despre noile reglementări privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice vorbim vineri la subiectul zilei.
Redacţia
Sălaj
Inginerii auto specializați în siguranța rutieră din Sălaj atrag atenția populației asupra modului în care funcționează centurile de siguranță mai ales la automobilele de ultimă generație. Inginerul Mircea Pop explică faptul că centurile din automobilele mai noi rămân tensionate în cazul unor răsturnări, pentru prevenirea accidentării grave a persoanei. Centura poate fi detensionată numai dacă persoana se poate sprijini în mâini; centura se detensionează astfel, iar persoana poate ieși. Responsabilii cu aplicarea Programului Siguranța Rutieră în județul Sălaj apreciază ca noile norme rutiere vin cu reguli clare și în privința așezării copilului în scaunul auto.
Noile norme privind siguranța rutieră vor fi prezentate inclusiv în liceele din municipiul Zalău, grație unui parteneriat încheiat între unitățile de învățământ și lucrătorii Poliției Rutiere.
Adrian Lungu
Bistrița-Năsăud
Mulți soferi încă nu știu de noile prevederi ale Codului Rutier și spun că amenzile preconizate pentru vorbitul la telefon în timpul condusului sau pentru nepurtarea centurii de siguranță sunt exagerate.
Eu cred că amenzile sunt exagerat de mari. În orice țară europeană se stabilește un punctaj în funcție de veniturile cetățenilor.(șofer nemulțumit)
Recunosc că eu mai vorbesc întâmplător, la telefon în timp ce conduc, dar de cele mai multe ori încerc să opresc mașina undeva pentru a-mi continua convorbirea. Legat de centura de siguranță, consider că aceasta este foarte utilă și ar trebui să fie folosită de toată lumea pentru a evita agravarea consecințelor în cazul unui accident.(șofer)
Există, însă și șoferi care sunt la curent cu noile prevederi ale Codului Rutier, dar cu toții apreciază că amenzile preconizate sunt prea mari:
Dacă vorbim de sume nu știu dacă se raportează bine la veniturile românilor. (șofer)
Șoferii se așteaptă ca în perioada următoare, polițiștii de la serviciul rutier să facă câteva campanii de informare chiar in trafic.
Florin Săsărman