Cea mai importantă legătură dintre mame şi bebeluşi
Cea mai mare problemă întâmpinată de tinerele mame care lucrează este aceea că nu îşi pot hrăni bebeluşii în primele şase luni de viaţă cu laptele matern îndeajuns de mult.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 februarie 2015, 15:00
Pe lângă faptul că este nutritiv, laptele de mamă protejează pruncul împotriva infecţiilor şi creează cea mai strânsă legătură din punct de vedere psihologic între mamă şi copil. Nicio mamă nu doreşte să-şi priveze copilul de beneficiile laptelui său. Una dintre problemele cu care se confruntă o mamă care munceşte, după naşterea copilului său, este faptul că nu-l poate alăpta în timpul zilei. Unele mame se învoiesc de la locul de muncă, o oră în fiecare zi, pentru a putea merge acasă şi alăpta copilul. Mai sunt însă şi mame care se bucură de faptul că locul de muncă este aproape de casă.
Fără îndoială, cel mai important moment al zilei este acela când mama se întoarce de la muncă şi îşi alăptează copilul. Pe lângă faptul că laptele matern construieşte o legătură psihologică între prunc şi mamă, îi face pe cei doi să se simtă uşuraţi. Bebeluşii ştiu de ce anume are nevoie mama, dar şi invers. Din acest motiv, o dată ajunsă acasă după o zi de muncă, mama trebuie să se spele pe mâini, să se facă comodă şi să îşi alăpteze copilul fără să piardă timp.
Mamele care muncesc şi lasă lapte matern acasă trebuie să cunoască şi metodele adecvate de depozitare ale acestuia. Asist. Prof. Dr. Arzu Gebeşce, expert în sănătatea copiilor şi pediatrie, a declarat că laptele matern dezvoltă bacterii după o perioadă mai mare de timp şi poate fi depozitat timp de 10 ore la temperatura camerei, fără a-şi pierde proprietăţile.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/