O zi de târg la Sibiu
Târgul din Obor se deschide de trei ori pe săptămână, marţi, vineri şi duminică, iar pentru câteva ore tarabe cu de toate împânzesc târgul.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 februarie 2015, 10:00
Târgul ia viaţă la periferia oraşului dis de dimineaţă. Oamenii se adună cu mic cu mare şi caută aici orice au nevoie, de la haine şi accesorii, până la animale domestice. Unii dintre ei vin chiar în fiecare săptămână, în timp ce alţii vin doar atunci când au nevoie de ceva anume. I-am întrebat pe câţiva dintre ei ce caută în târg.
„Venim să ne cumpărăm haine şi să vedem ce mai e nou.”
„Găini nu căutăm pentru că avem deja acasă, dar am venit şi am văzut cât sunt de chinuite aici. Ale noastre nu sunt aşa chinuite. Altfel, venim să mai luăm bucate, pentru că de exemplu la noi nu se face porumbul.”
„Nişte păsări am venit să cumpăr. Preţurile sunt rezonabile. Cumpăr două păsări, pentru că mai am acasă câteva, dar vreau să le întineresc.”
Comercianţii din Obor sunt deschişi la târguială cu oricine vrea să cumpere ceva, chiar dacă vorbim de câţiva copii veniţi în căutarea unui iepuraş, fără părinţi şi cu doar câţiva bani în buzunar.
„Am venit să cumpărăm un iepure. Eu am hamster şi el cumpără săptămâna viitoare un iepuraş.”
„Le iau iepuraşul cu 300 în mod normal, dar copiii au spus că nu au bani, aşa că îl las cu 15 lei.”
Cumpărăturile merg bine şi la capitolul păsări. Oamenii vin, află care sunt preţurile şi aleg cea mai bună opţiune.
„Uite găinile astea, galbene, faine. Aia e 60, asta e 40 de lei.”
Cu toate că la o primă impresie, comercianţii par să aibă parte de câţiva clienţi chiar şi dimineaţa devreme, ei spun că vânzările nu mai merg la fel de bine ca pe vremuri şi de multe ori stau la poveşti cât e ziua de lungă.
„Vând lenjerie de corp. Avem preţuri mai mici decât în oraş, dar nu mai vine lumea. Ori nu au bani ori nu ştiu ce se întâmplă dar tot mai prost merge. O pereche de colanţi e la 10 lei, chiloţii la 5 lei, 4 lei, depinde de material.”
„Povestim aici câteodată de nu ne mai oprim.”
„Haine vindem. Sunt magazine alimentare în oraş care mai nou vând şi şosete şi de toate. Şi atunci noi ne pierdem clienţii, pentru că nu putem să concurăm cu ei.”
„Noi avem o geacă adusă din China la 120 de lei, care în magazin e la 250 şi redusă la 200 de lei. Ca să vezi ce adaos avem noi şi ce adaos au ei. Şi noi mai şi lăsăm la preţ pentru că dacă nu lăsăm, nu cumpără nimeni.”
Atmosfera e şi mai agitată în zilele de duminică atunci când în târg se comercializează şi automobile.
Cristi Florea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/