Reţinuţi 24 de ore pentru infracţiuni silvice
Poliţiştii clujeni au depistat şi reţinut pentru 24 de ore, doi bărbaţi, suspectaţi că au tăiat dintr-o pădure, fără drept, peste 70 de arbori, în valoare de circa 13.000 lei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 februarie 2015, 16:16
La data de 5 ianuarie 2015, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj-Secția 9 Poliție Rurală Turda au reţinut, pentru 24 de ore, doi bărbaţi, de 18 şi 28 de ani, din comuna Săvădisla, sub aspectul comiterii infracţiunii de tăiere fără drept de arbori.
Din cercetări a reieşit că la data de 30 ianuarie a.c., în cursul nopţii, cei doi ar fi tăiat cu ajutorul unui motofierăstrău, fără drept, 72 de arbori nemarcaţi, din specia molid.
Valoarea prejudiciul creat prin defrişarea ilegală a copacilor din pădurea situată pe raza localităţii Săvădisla este de aproximativ 13.200 lei. Arborii tăiaţi, găsiţi de poliţişti, au fost ridicaţi şi predaţi în custodie organelor silvice competente.
Cei doi bărbaţi urmează să fie prezentaţi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările continuă în cauză pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente.
Reamintim cetăţenilor că din 8 octombrie 2014 funcţionează sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn, cunoscut sub denumirea de „Radarul pădurilor„. Prin implementarea sistemului se doreşte stoparea tăierilor ilegale de lemn şi combaterea evaziunii fiscale în domeniu.
Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea defrişărilor ilegale printr-un apel gratuit la 112 şi indicarea numărului de înmatriculare al vehiculului care transport lemn, pentru a putea fi verificat în aplicaţie.
*** ART. 108 din Legea 46 din 19 martie 2008 privind Codul silvic
(1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:
a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei;
b) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs nu depăşeşte limita prevăzută la lit. a), dar fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs depăşeşte limita prevăzută la lit. a);
c) cu închisoare de la un an la 5 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei;
d) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiterii faptei.
(2) Limitele speciale ale pedepselor prevăzute la alin. (1) se majorează cu jumătate, în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări:
a) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică ori paralizantă;
b) în timpul nopţii;
c) în pădurea situată în arii naturale protejate de interes naţional;
d) de personal silvic.
(3) Tentativa se pedepseşte.
Compartimentul relaţii publice
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/