Ascultă Radio România Cluj Live

Arahidele – o gustare sănătoasă

Arahidele sunt o gustare sănătoasă care poate fi  consumată atunci când simţim nevoia să ne potolim  foamea sau să alungăm poftele alimentare.

arahide proprietati
Foto: arahide proprietati

Articol editat de cristina.rusu, 9 februarie 2015, 18:00 / actualizat: 9 februarie 2015, 19:27

Originare din America de Sud, cunoscute de mai bine de 3500 de ani, arahidele fac parte din familia leguminoaselor, fiind înrudite cu mazărea. Ar fi bine să ştim că  acestea furnizează organismului nostru acizi graşi esenţiali Omega 3, proteine şi vitamine,  substanţe care sunt esenţiale pentru sănătatea organismului şi pentru prevenirea îmbolnăvirii.

Arahidele oferă 6 vitamine esenţiale din cele 13 necesare organismului: vitamina E, B1, B2, B3 şi B6 şi  acidul folic care este important în dezvoltarea noilor celule în organism, în special în perioada de creştere şi în timpul sarcinii.

Bogate în grăsimi mononesaturate, antioxidanţi si cupru, arahidele curăţă sângele de colesterol şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină spre inimă şi spre creier. Datorită triptofanului ce se găseşte  în conţinutul arahidelor, organismul va produce mai multă serotonină, un hormon al bunei dispoziţii .

Conform studiilor realizate, arahidele au capacitatea de a reduce riscul de diabet, deoarece reglează nivelul glicemiei din sânge şi nu dau peste cap producţia de insulină.

Aşa mici cum sunt arahidele au puterea de a scădea riscul de obezitate, graţie acizilor graşi esenţiali Omega 3 care împiedică organismul să asimileze grăsimi nesănătoase din alte alimente. În timp, arahidele ne pot ajuta să slăbim, mai ales dacă le vom consuma în cadrul unui regim alimentar echilibrat şi sănătos.

Nutriţioniştii recomandă consumarea arahidelor în stare crudă, deoarece numai sub această formă calităţile lor nutritive, energetice şi medicinale rămân intacte.

 

Rodica Tulbure

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate