Armata are nevoie urgentă de echipament şi tehnică de luptă
Armata română are nevoie urgentă de echipament şi tehnică de luptă moderne.
Reducerea la un sfert a efectivelor după intrarea în NATO trebuia suplinită prin profesionalizare şi dotare de ultimă oră.
Articol editat de Camelia Velțan, 9 februarie 2015, 14:25 / actualizat: 10 februarie 2015, 9:45
Dacă profesionalizarea cadrelor militare s-a putut face cu rezultate bune, fiind o chestiune mai mult de organizare şi efort propriu, în schimb dotarea a rămas un deziderat. Bugetele armatei au fost mereu prea mici pentru a putea acoperi necesarul de achiziţii, mai ales că armamentul modern costă bani grei, iar industria românească nu-l poate produce, fiind necesare importuri.
Concret, în anul 2012, Ministerul Apărării avea alocat 1,12% din PIB, în 2013 – 1,38%, iar în 2014 – 1,42%.
Pentru acest an, autorităţile române au cerut Comisiei Europene să aprobe un deficit suplimentar de 0,3% din PIB, bani care să fie folosiţi pentru dotarea armatei, dar solicitarea a fost respinsă.
Ca atare, MApN are alocate aproximativ 9 mld. lei, sumă aproximativ egală cu cea de anul trecut, din care 3 miliarde pentru forţele terestre, 2,7 miliarde pentru aviaţie şi apărarea AA iar 1,1 miliarde lei pentru marina militară.
Cu aceşti bani se încearcă acoperirea celor mai presante nevoi.
Liderii partidelor politice si presedintele Klaus Iohannis au semnat un acord politic care prevede că, începând din 2017, Apărarea va primi cel putin 2% din PIB vreme de 10 ani.
Până atunci, armata este obligată să se descurce cu ce şi cu cât are.
Comanda Diviziei 4 Infanterie Gemina, din Cluj-Napoca, a prezentat luni, 9 februarie, autoevaluarea activităţii pe anul 2014.
Comandantul unităţii, generalul de brigadă Ioan Manci, a declarat că toate misiunile au fost îndeplinite cu succes, începând cu pregătirea de luptă a trupelor, participarea în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi încheind cu modernizarea şi completarea dotării tehnice a unităţilor din compunerea diviziei.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a fost prezent la eveniment împreună cu şeful Statului major General şi cu şeful Statului major al Trupelor terestre. Mircea Duşa:
Am apreciat activitatea desfășurată în 2014, numărul de exerciții mare la care au participat, și mai ales acel exercițiu de la Cincu, numit Efort Întrunit 2014, la care au participat un număr mare de militari, un număr mare de mijloace tehnice. De asemenea am apreciat modul în care au cheltuit banii pe care i-au primit suplimentar, bani care au fost destinați pentru mentenanță și pentru înzestrare și achiziții de mijloace de luptă. Și faptul că anul 2014 a fost un an bugetar, cel mai bun an din ultimii 7-8 ani de zile, s-a văzut în obiectivele pe care le-am realizat vizavi de pregătirea și înzestrarea armatei (Ministrul Apărării, Mircea Duşa).
Divizia 4 Infanterie „GEMINA” este o unitate de nivel tactic-operativ a Armatei României, fiind subordonată Statului Major al Forțelor Terestre. Din februarie 2014 până în 15 ianuarie 2015, divizia a fost comandată de gen. de brigadă Adrian Tonea, iar în prezent de gen. de brigadă Ioan Manci.
Dan Horea