BNR nu se implică în cursul de schimb leu-franc elveţian
Guvernatorul BNR exclude categoric o intervenţie a Băncii Centrale în cursul de schimb leu-franc elveţian, ca eventuală măsură de atenuare a efectelor crizei creditelor în această monedă.
Mugur Isărescu a declarat că o astfel de decizie ar avea efecte dramatice asupra evoluţiei economice a României. El a răspuns marţi întrebărilor formulate de deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe, în contextul în care Parlamentul analizează proiecte de legi care să vină în sprijinul celor peste 70 de mii de persoane cu credite în franci elveţieni.
Este o eroare de abordare, crede Guvernatorul BNR, ca aceşti oameni să fie consideraţi o categorie unitară, cu acelaşi tip de probleme. Mugur Isărescu a reluat marţi, în Parlament, apelul la calm şi la soluţii bine gândite.
Articol editat de , 10 februarie 2015, 17:05
Situaţia creată de aprecierea francului elveţian trebuie abordată într-o manieră raţională şi mai puţin emoţional. Înainte de orice, este dezirabil ca anterior formulării unei soluţii să se aştepte stabilizarea situaţiei. Adesea pieţele valutare tind să reacţioneze excesiv într-o primă fază la asemenea evenimente. Din această perspectivă merită subliniat faptul că aproximativ 40%v din creşterea cursului de schimb leu – franc elveţian s-a corectat deja comparativ cu momentul 16 – 20 ianuarie. (Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu)
Mugur Isărescu, la audierea din Comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanţe, pe tema crizei creditelor în franci elveţieni.