Turism cu ore de vizitare în Cheile Turzii
Turismul din Cheile Turzii se va face în baza unui program de vizitare, iar respectarea traseelor şi protecţia faunei şi a florei vor fi monitorizate de personal specializat. De asemenea, păşunatul va fi făcut doar în zone delimitate şi numai în anumite perioade din an.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 februarie 2015, 15:03
Aceste măsuri fac parte dintr-un plan de protecţie a ariilor protejate care cuprinde atât Cheile Turzii cât şi Cheile Turenilor.
Documentul a fost elaborat de Consiliul Judeţean Cluj, în baza unui proiect de un milion de lei, finanţat de Uniunea Europeană.
Coordonatorul programului, Diana Coman, spune că, dacă nu se iau măsuri rapide, mai multe specii de animale şi plante vor dispărea din aceste arii protejate.
Turismul necontrolat şi păşunatul excesiv sunt principalele surse care afectează speciile şi habitatele. Avem un plan de acţiuni. Sunt măsuri prevăzute pentru fiecare tip de specie şi habitat, iar implementarea lor va duce la protejarea speciilor care sunt pe cale de dispariţie.
Din păcate, din documentaţia care a rezultat, unele specii despre care se ştia că trăiesc aici nu au mai fost găsite. Concluzia ar fi că fie au dispărut, fie sunt atât de rare încât ele nu au putut fi văzute pe perioada monitorizărilor. (Diana Coman, coordonator proiect Natura 2000)
Puteţi asculta Radio Cluj şi online, AICI
Mihai Miclăuş