Vizita lui Klaus Iohannis în Franţa
Preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială în Franţa, unde a fost primit de omologul său de la Paris, François Hollande. Cei doi şefi de stat au avut marţi o conferinţă de presă comună.
Articol editat de Andreea Leonid, 10 februarie 2015, 19:44
Relaţia bilaterală dintre România şi Franţa, concretizată într-un parteneriat strategic, se dezvoltă atât în jurul unei dimensiuni politice importante, cât şi al unei cooperări sectoriale foarte bogate – a declarat preşedintele Klaus Iohannis după convorbirile avute la Palatul Elysée cu omologul său francez, François Hollande. Cei doi preşedinţi au discutat despre priorităţile la nivel european în lupta antiteroristă, evoluţiile economice din Uniunea Europeană, dar şi despre situaţia din Ucraina. Şeful statului a spus că a solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, exprimându-şi încrederea că o astfel de decizie pozitivă va putea fi adoptată cât mai curând posibil. Imaginea pe care România şi comunitatea românească din Hexagon o au în Franţa a fost o altă temă luată în discuţie.
Klaus Iohannis: Suntem încrezători că fapte izolate, atunci când sunt tratate cu luciditate şi moderaţie, nu pot avea un efect negativ de durată asupra unei lungi relaţii de respect reciproc şi colaborare politică şi culturală.
La rândul său, preşedintele francez, François Hollande, a vorbit despre nivelul ridicat al investiţiilor pe care Franţa le-a făcut în România.
François Hollande: Franţa este prezentă în România. Investiţii importante au fost făcute în ultimii ani şi dorim să le dezvoltăm. Reamintesc faptul că Renault este puternic implantat pe piaţa românească, contribuie cu 3% la producţia industrială. Am spus că putem coopera şi mai bine pe viitor în ceea ce priveşte infrastructura, construcţia de autostrăzi, în domeniul energiei nucleare, în sectorul serviciilor, al tehnologiilor informatice şi, bineînţeles, în domeniul apărării.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său francez să facă o vizită în România pentru a consolida ritmul de dezvoltare al relaţiei bilaterale.
RADOR