Echipamente moderne de avertizare în caz de inundații
Efectele fenomenelor hidrologice extreme vor fi diminuate, iar managementul resurselor de apă va fi îmbunătăţit începând din acestă vară, anunţă Administraţia Naţională Apele Române.
Articol editat de cristina.rusu, 12 februarie 2015, 15:13
Creşterea eficienţei se datorează unui proiect numit WATMAN, cu finanţare europeană, în valoare de 63 milioane Euro, din care 85% fonduri europene.
Lucrările de infrastructură şi echipamentele vor fi instalate în toate cele 11 bazine hidrografice ale ţării, în beneficiul celor 1,5 milioane de cetăţeni care locuiesc în zone vulnerabile.
Se estimează că, după intrarea în funcţiune a sistemului integrat de avertizare, riscul de producere a fenomenelor hidrologice extreme, în special inundaţii, va scădea cu 7%.
În zona de acţiune a Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, cu sediul la Cluj-Napoca, vor fi instalate echipamente de monitorizare la barajele Vârşolţ, Călineşti-Oaş, Strâmtori şi Colibiţa.
În amonte de baraje vor funcţiona 3 staţii hidrometrice automate, iar în zonele montane 12 posturi pluviometrice şi de zăpadă. Pentru monitorizarea poluării pe râuri vor fi instalate 6 staţii automate.
În total, Administraţia bazinală Someş-Tisa va avea în dotare 114 staţii de monitorizare.
Puteți asculta Radio Cluj și online, AICI
Dan Horea