Urda – cea mai dietetică brânză
Urda este un derivat al laptelui care se obţine prin fierberea şi închegarea zerului gras rămas de la prepararea caşului sau de la alegerea untului. Este bogată în săruri minerale şi în proteine de calitate, conţine cea mai puţină grăsime dintre toate sortimentele de brânză.
Articol editat de cristina.rusu, 13 februarie 2015, 06:00
Acest produs derivat din lapte are doar 11-12% grăsime, adică de patru ori mai puţină decât telemeaua.
Datorită acestui fapt specialiştii în nutriţie o recomandă persoanelor cu hipercolesterolemie.
În urdă se găseşte un tip de proteină importantă pentru sănătatea muşchilor. De aceea, ea este indicată copiilor, pentru a le ajuta creşterea, şi persoanelor care depun eforturi fizice intense.
Aminoacizii cu sulf din urdă sunt benefici pentru ficat şi pentru rinichi.
Pentru că are o densitate nutriţională mare, urda oferă rapid senzaţia de saţietate şi aceasta se menţine câteva ore bune.
Urda conţine vitamina A, vitamine din complexul B, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc şi seleniu.
Specialiştii ne recomandă să nu asociem urda cu carne, urda se digeră foarte uşor, însă combinaţia cu carne poate să nu cadă bine la stomac. Nici asocierea cu glucide nu este prea potrivită. Cel mai indicat ar fi să asociem acest sortiment de brânză cu verdeţuri şi cu legume.
Puteţi asculta Radio Cluj şi online, AICI
Rodica Tulbure