Ciocolata neagră / ciocolata cu lapte
Deşi o ciocolată cu lapte are un gust mai plăcut decât una amăruie, motivele sănătoase înclină balanţa către ciocolata neagră. Dacă vrei să te răsfeţi cu ceva dulce, îţi dăm patru motive demne de luat în seamă atunci când îţi cumperi ciocolată.
Articol editat de cristina.rusu, 14 februarie 2015, 06:00
1. Ciocolata neagră este mai bună pentru dietă
Deşi intră în categoria dulciuri, ciocolata este un răsfăţ permis chiar şi atunci când ţii cură de slăbire. Numărul de calorii din ciocolata cu lapte şi ciocolata neagră este aproximativ egal, dar ciocolata neagră conţine mai puţini carbohidraţi. Mai exact, între 8 şi 35 g carbohidraţi pe 100 g, în funcţie de câtă cacao are în compoziţie. În timp ce varianta cu lapte are 50 g carbohidraţi. Un consum mare de carbohidraţi va stimula secreţia de insulină ceea ce va face ca organismul să înmagazineze mai multă grăsime.
2. Ciocolata neagră menţine tenul frumos
Tot conţinutul mic de carbohidraţi ar fi secretul pentru care ciocolata neagră este mai bună. Aproape toţi carbohidraţii din ciocolată reprezintă sucroză, adică jumătate glucoză şi jumătate fructoză. Partea cea mai rea este că dulciurile distrug colagenul şi implicit, fibrele de elastină. Procesul se numeşte glicaţie. Zahărul se lipeşte pe fibrele de colagen (care creează noi molecule modificate, AEG) determinând ruperea lor şi inflamarea ţesutului. Pe scurt, pielea îşi pierde tonusul şi se ridează. De vreme ce principalul ingredient din ciocolata cu lapte este zahărul, odată cu el vei primi şi o doză de fructoză care îşi va lăsa amprenta asupra tenului.
Pe de altă parte, ciocolata neagră este compusă în mare parte din grăsimi (mai exact: unt de cacao) şi nu din zahăr, ceea ce o trece pe lista alimentelor mai prietenoase cu pielea.
3. Ciocolată neagră conţine mai mulţi polifenoli
Beneficiile pe care le are ciocolată neagră asupra sănătăţii se datorează în primul rând polifenolilor în cacao. Şi cu cât ciocolata conţine mai multă cacao, cu atât beneficiile vor fi mai mari. Iar ecuaţia este foarte simplă. Dacă în ciocolata cu lapte conţinutul de cacao variază între 30% şi 40%, în cea neagră poate ajunge chiar şi până la 80%.
4. Ciocolata neagră e mai săţioasă
Dacă ai gustat până acum din ambele sortimente ai observat probabil că din ciocolata cu lapte nu te mai poţi opri din mâncat, în timp ce din ciocolata neagră îţi sunt suficiente doar câteva bucăţele. Lucrul a fost demonstrat într-un studiu al Universităţii din Copenhaga. Şi asta nu ţine doar de gustul amărui, ci din pricina combinaţiei de ingrediente din ciocolata neagră: mai puţin zahăr, mai multe grăsimi şi mai mulţi nutrienţi ( fosfor, cupru, magneziu, fosfor). Lipsa de nutrienţi din ciocolata cu lapte va face ca organismul să transmită spre creier semnalul saţietăţii mult prea târziu, după ce vom fi consumat deja o cantitate mare de ciocolată.
Puteţi asculta Radio Cluj şi online, AICI
RADOR