Student Corner: Crezi în Eden?
În Marea Britanie, pe locul unei foste cariere de lut, o echipă de cercetători a înfiinţat o grădină botanică neobişnuită
Articol editat de , 15 februarie 2015, 18:31 / actualizat: 16 februarie 2015, 15:11
Proiectul Eden a luat fiinţă în 1999, pe locul unei foste cariere de lut, în Cornwall, Marea Britanie, la iniţiativa unui grup de specialişti britanici, cu scopul reabilitării zonei afectate de minerit prin implementarea unui proiect durabil, ce se va putea autosusţine în timp.
În prezent, după mai bine de cincisprezece ani, acest proiect demonstrează că este posibilă regenerarea unei zone de escavare, cu un plan bine pus la punct, cu multă muncă şi cu oamenii potriviţi care cred într-o schimbare pozitivă şi într-un viitor durabil.
Proiectul Eden
Este vorba de o complexă grădină botanică, cu mai multe sere de mari dimensiuni, amplasată pe locul unei foste cariere de lut. S-au adus aici peste 80.000 de tone de sol, iar construcţia s-a realizat din diverse materiale reciclate. Designul este inspirat de natură, scheletul serelor având forma unor faguri de albine (cu structuri elementare în formă de hexagon şi structuri globale semisferice).
Au fost colonizate o serie de plante din toată lumea, pentru care s-au creat două microclimate artificiale (Biomul de Păduri Tropicale şi Biomul Mediteranean). S-au amenajat şi grădini exterioare (Biomul Grădinilor) şi ceea ce se numeşte Miezul (The Core), un complex de încăperi cu rol de muzeu şi centru de întruniri.
Pentru irigarea şi menţinerea umidităţii aerului se folosesc resursele de apă din pânza freatică locală, drenate prin sisteme de canalizare. Condiţiile optime de climă din interiorul serelor sunt controlate prin computere.
Echipa de lucru este formată din oameni care activează în diverse domenii: ştiinţă, artă, divertisment, tehnologie, educaţie, comerţ.
Proiectul Eden funcţionează în prezent ca obiectiv turistic, centru de cercetare, conservare şi instruire, sală de spectacole, precum şi ca producător de alimente şi bunuri de consum, din resursele proprii. Banii adunaţi astfel se reîntorc în sistem, susţinând proiectul prin utilizarea lor în întreţinere, cercetare şi instruire.
Fiabilitatea acestui proiect din Marea Britanie indică posibilitatea punerii în practică a unor iniţiative similare şi în zone din ţara noastră, unde s-au desfăşurat ori se vor desfăşura activităţi miniere cu impact inevitabil asupra mediului ambiant.
Monica Oprişe
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice)
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu