Meniul călugărilor de pe Muntele Athos
Călugării de la Muntele Athos trăiesc cu 10 ani mai mult decât grecii de rând şi nu suferă de cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer sau diabet. Nu fac excese alimentare, nu consumă carne şi ţin toate zilele de post din an, iar dieta lor specială, derivată din cea mediteraneeană, pare să stea la baza longevităţii şi sănătaţii lor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 februarie 2015, 14:19
Muntele Athos se află pe unul dintre cele trei braţe cunoscute românilor ca Halkidiki, o zonă splendidă, scăldată de apele Mării Egee. O nouă carte, intitulată „The Mount Athos Diet„, detaliază meniul călugărilor de la Muntele Athos.
Formula acestei diete este cât se poate de simplă şi poate fi adaptată în zilele săptămânii pe care le doreşti, în funcţie de stilul tău de viaţă. Ideal este ca, timp de 3 zile pe săptămână, să mănânci moderat, 3 zile să ţii post (fără niciun fel de produse de origine animală) şi într-o singură zi a săptămânii te poţi ospăta cu ce îţi doreşti.
Călugării de la Muntele Athos au cel puţin 100 de zile de post pe an, în care nu consumă niciun produs de origine animală, vin sau ulei de măsline.
În zilele de moderaţie este permisă o alimentaţie sănătoasă, în stil mediteraneean, bazată pe alimente proaspete, sărace în grăsimi.
Pe lângă fructe, legume, seminţe, nuci, leguminoase, poţi consuma lactate, ulei de măsline, peşte, fructe de mare, pui şi ouă.
Sunt interzise, ca şi în zilele de post, zahărul, alimentele procesate şi carnea roşie.
Este permis consumul a două pahare mici de vin roşu.
Exemplu de meniu pentru o zi:
Mic dejun: piersici coapte la grătar cu iaurt grecesc
Prânz: supă de morcovi şi coriandru
Cină: salată de pui cu dressing de iaurt grecesc şi un pahar de vin roşu
Gustări: un pătrat de ciocolată neagră, fructe şi stick-uri de legume
În zilele de post:
Nu ai voie să consumi produse lactate, peşte, carne, alcool, ouă sau ulei.
Sunt permise doar porţiile mici de fructe, legume, fructe oleaginoase (nuci, fistic, alune, caju, migdale, nuci pecan), seminte si leguminoase (linte, fasole, naut, mazare).
Exemplu de meniu pentru o zi:
Mic dejun: muesli
Prânz: supă-cremă de linte
Cină: cartof copt cu morcovi
Gustare: un bol mic cu fructe de pădure, nuci şi seminţe
În mod tradiţional, călugării de la Muntele Athos nu consumă deloc carne, mănâncă foarte puţine lactate, peşte doar în zilele de ospăţ şi beau puţin vin roşu produs local, în podgoriile de pe dealurile greceşti. Dieta popularizată în carte permite, totuşi, consumul de carne de pui şi sunt mai puţine restricţii decât cele pe care le urmează călugării.
În ziua de ospăţ este permis consumul oricărui aliment dorit, însă cu atenţie la cantitate şi la dimensiunea porţiilor.
www.slabsaugras.ro
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/