Ascultă Radio România Cluj Live

Meniul călugărilor de pe Muntele Athos

Călugării de la Muntele Athos trăiesc cu 10 ani mai mult decât grecii de rând şi nu suferă de cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer sau diabet. Nu fac excese alimentare, nu consumă carne şi ţin toate zilele de post din an, iar dieta lor specială, derivată din cea mediteraneeană, pare să stea la baza longevităţii şi sănătaţii lor.

Meniul călugărilor de pe Muntele Athos
Foto: Meniul călugărilor de pe Muntele Athos

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 februarie 2015, 14:19

Muntele Athos se află pe unul dintre cele trei braţe cunoscute românilor ca Halkidiki, o zonă splendidă, scăldată de apele Mării Egee. O nouă carte, intitulată „The Mount Athos Diet„, detaliază meniul călugărilor de la Muntele Athos.

Formula acestei diete este cât se poate de simplă şi poate fi adaptată în zilele săptămânii pe care le doreşti, în funcţie de stilul tău de viaţă. Ideal este ca, timp de 3 zile pe săptămână, să mănânci moderat, 3 zile să ţii post (fără niciun fel de produse de origine animală) şi într-o singură zi a săptămânii te poţi ospăta cu ce îţi doreşti.

Călugării de la Muntele Athos au cel puţin 100 de zile de post pe an, în care nu consumă niciun produs de origine animală, vin sau ulei de măsline.
În zilele de moderaţie este permisă o alimentaţie sănătoasă, în stil mediteraneean, bazată pe alimente proaspete, sărace în grăsimi.
Pe lângă fructe, legume, seminţe, nuci, leguminoase, poţi consuma lactate, ulei de măsline, peşte, fructe de mare, pui şi ouă.
Sunt interzise, ca şi în zilele de post, zahărul, alimentele procesate şi carnea roşie.
Este permis consumul a două pahare mici de vin roşu.

Exemplu de meniu pentru o zi:

Mic dejun: piersici coapte la grătar cu iaurt grecesc

Prânz: supă de morcovi şi coriandru

Cină: salată de pui cu dressing de iaurt grecesc şi un pahar de vin roşu

Gustări: un pătrat de ciocolată neagră, fructe şi stick-uri de legume

În zilele de post:

Nu ai voie să consumi produse lactate, peşte, carne, alcool, ouă sau ulei.
Sunt permise doar porţiile mici de fructe, legume, fructe oleaginoase (nuci, fistic, alune, caju, migdale, nuci pecan), seminte si leguminoase (linte, fasole, naut, mazare).

Exemplu de meniu pentru o zi:

Mic dejun: muesli

Prânz: supă-cremă de linte

Cină: cartof copt cu morcovi

Gustare: un bol mic cu fructe de pădure, nuci şi seminţe

În mod tradiţional, călugării de la Muntele Athos nu consumă deloc carne, mănâncă foarte puţine lactate, peşte doar în zilele de ospăţ şi beau puţin vin roşu produs local, în podgoriile de pe dealurile greceşti. Dieta popularizată în carte permite, totuşi, consumul de carne de pui şi sunt mai puţine restricţii decât cele pe care le urmează călugării.
În ziua de ospăţ este permis consumul oricărui aliment dorit, însă cu atenţie la cantitate şi la dimensiunea porţiilor.

 

www.slabsaugras.ro

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate