„Timbrul cultural”, contestat de editori
Asociaţia şi Uniunea Editorilor din România protestează public faţă de introducerea aşa-zisului „timbru literar”. Proiectul de lege a fost adoptat tacit în Senat în decembrie 2014 şi se află la un pas de votul din Camera Deputaţilor. Numită sugestiv „Timbru cultural”, noua taxă s-ar aplica tuturor produselor din domeniu: cărţi (inclusiv manuale şi culegeri), spectacole, filme, piese muzicale, arhitectură, divertisment. Spre exemplu, editurile ar trebui să plătească 1 leu timbru cultural pentru fiecare exemplar tipărit, înainte ca acesta să ajungă în librării şi indiferent dacă şi în cât timp se vinde. Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, ne-a declarat:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 februarie 2015, 12:31
„O astfel de lege care să ia bani de la un privat ca să-i pună în buzunarul altui privat nu există nicăieri în Europa şi în lume. Sub masca sprijinului pentru cultură se ascunde, de fapt, se ascunde un sprijin acordat direct de către stat unor organizaţii private care nu sunt obligate să presteze nici un contraserviciu în schimbul acestor bani. Ba, mai mult, nu sunt obligate să dea nici o justificare pentru sumele pe care le-au cheltuit.
Editura trebuie să angajeze nişte sume, anterior tipăririi, cumpărând de la Uniunea Scriitorilor timbre fizice, pe care să le aplice apoi pe fiecare exemplar din tirajul unei cărţi de beletristică. Acest lucru duce în primul rând la blocaj financiar, iar în al doilea rând la creşterea preţului cărţii.”
Un timbru de acest fel este singular în rândul statelor membre UE, potrivit informațiilor furnizate de Federația Europeană a Editorilor, dar și în rândul membrilor Asociației Internaționale a Editorilor.
Comisia de Cultură din cadrul Camerei Deputaţilor a convocat astăzi o serie de consultări cu reprezentanții celor direct vizați de noile prevederi legislative.
Dan Moşoiu