Granturi europene directe
România accesează sub 3 la sută din fondurile puse la dispoziţie de UE, direct de la Bruxelles.
Articol editat de , 17 februarie 2015, 17:43
Autorităţile publice, ONG-urile sau investitorii privaţi au la dispozitie 35 de miliarde de euro anual, ce pot fi accesaţi direct de la Bruxelles, prin circa 800 de linii de finanţare. Această modalitate a fost prea puţin utilizată de România până acum, care a accesat astfel doar 3 % din suma disponibilă, în ultimii ani.
Europarlamentarul Victor Negrescu a îndemnat la Bistriţa autorităţile locale şi judeţene să acceseze fonduri europene direct de la Bruxelles. Într-o întâlnire pe care europarlamentarul român a avut-o marţi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Bistriţa-Năsăud, acesta a arătat că UE gestionează direct aproximativ 24% din totalul fondurilor europene, ceea ce înseamnă aproximativ 35 de miliarde de euro anual. Aceste fonduri sunt distribuite prin aproximativ 800 de linii de finanţare direct de la Bruxelles, dintre care 300 sunt pentru autorităţile publice locale. Categoriile de beneficiari eligibili sunt diverse, fiind vorba atât de primării și consilii judeţene, cât şi de agenţi economici privaţi, ONG-uri sau chiar persoane fizice. Cofinanţarea ce trebuie asigurată de beneficiar este, de regula, de 40 la sută, dar Victor Negrescu spune că există şi proiecte cu finanţare integrală:
“Exista o linie de finanţare pentru înfrăţiri care acordă 500 mii de euro per proiect. Există burse pentru persoane care vor să înveţe o meserie în alt stat european, pentru care se acordă un salariu lunar, timp de şapte luni de zile. Sau pentru cineva care doreşte să dezvolte o afacere, de exemplu să deschidă o măcelarie. Acesta poate merge în Germania, de exemplu, să vadă cum se pune pe picioare o asemenea afacere”. (Victor Negrescu, europarlamentar)
Ideile generate în cursul discuţiilor de marți, 17 februarie, se referă cu precădere la investirea în resurse alternative de producere a energiei.
Totuşi, nivelul mare al cofinanţării poate fi inhibitoriu pentru administraţii, crede Roland Venig, primarul oraşului Sângeorz-Băi.
“Cofinanţările sunt, din păcate, prea mari pentru noi. Să accesezi un million de euro şi să pui tu cincisute de mii, este cam mult”. (Roland Venig, primarul oraşului Sângeorz-Băi)
Mai multe informaţii privind accesarea de fonduri europene direct de la Bruxelles pot fi găsite pe site-ul granturieuropene.ro
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI